LinkedInYouTubeTwitter

1506 Fundamentals van de exploitatie; kaartverkoop

Waarop drijft een zwembad?

Een lonkende ligweide, nog maagdelijk leeg in de veelbelovende ochtendzon. In de verte de bosrand, waar onderdelen van een stormbaan doorheen schemeren. Een serie onweerstaanbaar blauwe zwembaden, klaar om de eerste bezoekers te ontvangen. Ik knijp mezelf in mijn arm. Ben ik aan het werk of droom ik?

 

Dat het nog drijft!

Nee, geen sprake van een droom. Het Bosbad Amersfoort, een van de mooiste, meest nostalgische buitenbaden die je ooit hebt gezien, is deze woensdagochtend, 10 juni,  de locatie van Vaklui in Vastgoed. Marjon van Vilsteren, regio-manager bij SRO en exploitant van dit zwembad, neemt ons mee in de kosten en opbrengsten van zwembaden. Zij heeft er ongeveer tien in beheer, in verschillende Utrechtse gemeenten. De schellen vallen ons van de ogen in deze sessie. Dat een zwembad nog drijft, mag een wonder heten.

 

Hoe het zit

Een gemeente betaalt per jaar tot zo’n 90% van de lasten van sportaccommodaties als subsidie (impliciet of expliciet). Slechts 10% is afkomstig uit de verhuur aan verenigingen. Ook een zwembad kost verschrikkelijk veel geld. En de opbrengsten? Er zijn drie soorten gebruik: zwemlessen, verenigingsgebruik en recreatief gebruik. De laatste twee kosten alleen maar geld. Alleen zwemlessen zijn rendabel te organiseren. Dat is dan ook de reden dat er steeds meer particuliere zwemscholen opduiken.

 

Van de kosten, zo bleek uit de gepresenteerde overzichten, bestaat 70% uit rente en afschrijving, oftewel kapitaalslasten. Als je de kostprijs wilt vertalen in een kaartje, zou dat kaartje tussen de 15 en 20 euro kosten. In werkelijkheid betaal je, bijvoorbeeld in Amersfoort, minder dan 5 euro. Dit zijn prijzen die door de Raad zijn vastgesteld, als ultieme blijk van het besef dat het om een publiek goed gaat.

 

Één euro

Soms lees je in de krant een trots stukje dat een plaatselijk zwembad draait zonder één cent subsidie. Geloof die stukjes NIET! Reken er maar op dat het zwembad voor één euro is overgedragen (intransparante staatssteun) en dat er geen kapitaalslasten worden doorgerekend.

 

Meer besproken

Er is nog veel meer besproken in deze sessie, bijvoorbeeld wat nu precies de reden is dat zwembaden onze publieke steun verdienen en wat het effect zou kunnen zijn van een goed doorgevoerd regionaal voorzieningenbeleid op het gebied van zwemwater. Wil je ook deelnemen aan het netwerk van Vaklui in Vastgoed en je blik verruimen en kennis delen met slimme en scherpe beroepsgenoten uit diverse sectoren ? Meld je dan aan via deze link.

 

De eerste schoolklas waaiert uit over het Bosbad. Een merel fluit. Kom maar op met die Mojito.

 

 

 

Volgende bijeenkomst

De volgende keer dat we elkaar ontmoeten is op woensdag 9 september. Datum mag vast in de agenda, programma wordt aan gewerkt. In de tussentijd weten we elkaar te vinden (via mail, LinkedIn of gewoon de telefoon).