Inkoop inspecties kan beter

Inkoop inspecties kan beter

Inkoop van inspecties rond brandveiligheid, installaties en onderhoud kunnen veel beter, zegt Patrick Zeilemaker op basis van zijn ervaring als opdrachtnemer.

In zijn werk ziet hij veel verzoeken voor inspecties rond brand- en vluchtveiligheid van gebouwen, de technische staat van installaties en bouwdelen en het opstellen van onderhoudsplannen voorbijkomen. Regelmatig blijken deze offerteaanvragen en aanbestedingsstukken onduidelijk of onuitvoerbaar. 

 

Niet te doen

Patrick: ‘Soms is de planning van zowel het inkoopproces als de uitvoering niet haalbaar. Zo was ervoorbeeld een opdrachtgever die 145 objecten geïnspecteerd wilde hebben in een paar maanden tijd terwijl het informatiesysteem waarin de gegevens moesten worden verwerkt nog niet was geïmplementeerd. En er was een opdrachtgever die de inspecties wilde laten uitvoeren door werkzoekenden of mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar ook hoge eisen stelden aan de kwalificaties van de inspecteurs.’

 

Borging kwaliteit

Het is belangrijk na te denken hoe de kwaliteit te borgen. Dat blijkt nog niet zo makkelijk. Wanneerheeft een inspecteur voldoende ervaring? Welke opleidingen moet hij hebben? En wat zegt eenreferentieproject precies? Op dit moment is er nog onvoldoende aandacht voor de controle op de kwaliteit van de inspectie; zowel bij opdrachtgevers als opdrachtnemers, zegt Patrick. Daarnaast is de kwaliteit van het eindresultaat ook afhankelijk van de beschikbaarheid van demarcatielijsten, tekeningen, etc.

 

Herkenbaar

De voorbeelden die Patrick noemt zijn herkenbaar, blijkt uit een bijeenkomst van het Bouwstenen-netwerk rond onderhoud eind januari 2019. Patrick: 'Een goede opdrachtnemer behoed je voor missers, maar zo niet dan komt het toch neer op professioneel opdrachtgeverschap'.

 

Deelnemers aan het netwerk gaan komende maanden hun ervaring bundelen en verwerken tot een handleiding voor opdrachtgevers. Dat moet leiden tot betere resultaten en een efficiëntere uitvoering.

 

 

Ook meedoen?

Dat kan! Meldt u aan voor het netwerk onderhoud of één van onze andere netwerken,

.

Nog leuker als u partner wordt. Dan blijft u goed op de hoogte van ontwikkelingen in uw vak en kunt u desgewenst ook mee ontwikkelen rond punten die voor uw organisatie van belang zijn. 

 


Reactie toevoegen


Source URL: https://www.bouwstenen.nl/Inspecties-Onderhoud-Maatschappelijk-Vastgoed

List of links present in page