Sporthal met voorbeeldfunctie

Sporthal met voorbeeldfunctie

Sporthal De Laar-West vervult in Arnhem met diverse energie-besparende maatregelen en een dak vol panelen een voorbeeldfunctie. 

 

Met het zonnedak van maar liefst 520 panelen wil de gemeente Arnhem het goede voorbeeld geven als het gaat om energiebesparing en opwekking. 

Opbrengst zichtbaar

De zonnepanelen leveren per saldo genoeg op om de sporthal het hele jaar van stroom te voorzien. Bezoekers worden bewust op de voordelen van de zonnepanelen gewezen.

 

Lourens Schipper, senior vastgoedmanager bij gemeente Arnhem: ‘Op verschillende plekken in het gebouw hangen monitoren waarop bezoekers kunnen zien hoeveel energie de zonnepanelen opwekken. De zonnepanelen zijn vanaf de grond niet zichtbaar. Zonder de monitoren zou niemand zich ervan bewust zijn.’

 

Besparing

Naast de installatie van de zonnepanelen zijn er ook veel energiebesparende maatregelen getroffen. Lourens: ‘Het dak is geïsoleerd en alle traditionele verlichting is vervangen door LED. Verwarmen gebeurt nog wel met behulp van gas. Gemeentebreed zijn we ons, in het kader van de duurzaamheidsopgave aan het oriënteren op andere mogelijkheden.’

 

‘New Energy’

De verduurzaming is onderdeel van het ‘New Energy Made in Arnhem’ programma, dat als doel heeft de energie- en milieutechnologie-sector in de regio te versterken, energie te besparen en het opwekken van duurzame energie te stimuleren. Tot 2027 worden in Arnhem 21 locaties aangepakt, samen goed voor 30% van het totale elektriciteitsverbruik en 50% van het totale gasverbruik van gemeente zelf.

 

Voorbeeldrol

Ook andere gemeenten willen hun vastgoed verduurzamen. Uit de VNG/Bouwstenen-enquête blijkt dat 66% van de gemeenten hierin een voorbeeldrol voor zichzelf weggelegd ziet. 49% Van de gemeenten heeft één of meer panden waarmee ervaring wordt opgedaan.  

 

 

 

Meedoen?

Dat kan, bijvoorbeeld door:

 

 

Meer informatie over de sporthal

Meer informatie

Reactie toevoegen


Source URL: https://www.bouwstenen.nl/Maatschappelijk-Vastgoed-Arnhem-Sporthal

List of links present in page