2.000 ongezonde scholen

2.000 ongezonde scholen

Door het hoge aantal besmettingen onder leerlingen sluiten steeds meer scholen tijdelijk hun deuren. Dat komt omdat veel schoolgebouwen niet gezond zijn en de ventilatie niet op orde.

Meer dan een kwart van gebouwen voor primair en voortgezet onderwijs heeft de ventilatie niet op orde. In totaal gaat het om 2.000 scholen meldt BNR op basis van cijfers van RVO.

Ook nieuwbouw voldoet niet

Uit onderzoek naar gebouwtype en ventilatiesystemen blijkt dat 30% van scholen die zijn gebouw voor 1992 niet aan de ventilatie-eisen voldoen. Maar het gaat niet alleen om oude gebouwen. Ook van nieuwe scholen gebouwd na 2015 voldoet 10% niet. 

Regeling niet toereikend

In totaal trekt de overheid € 360 miljoen uit voor het verbeteren van ventilatie in schoolgebouwen. Dit is niet genoeg om alle scholen aan te pakken. Gemiddeld kost een project om de ventilatie op orde te krijgen ruim € 7,5 ton. Daarnaast zit de regeling ingewikkeld in elkaar en moeten scholen of gemeenten ook geld bijleggen. Geld dat er niet is. Er heerst veel onvrede over de SUVIS-regeling.

Meer dan ventileren

Met alleen ventilatie zijn we er nog niet volgens Petra van Haren, voorzitter AVS. “Veel scholen dateren van voor de oorlog of uit de tijd van de wederopbouw. Er is minimaal € 1,6 miljard nodig om deze scholen naar een beter plan te krijgen want het gaat niet alleen over de luchtkwaliteit, maar ook over de functionaliteit en de duurzaamheid. Dit loskoppelen en alleen op ventilatie inzoomen, dat is gewoon niet genoeg om het hele gebouwenbestand op een goed niveau te krijgen”, vertelt zij tijdens een interview op BNR nieuwsradio.

Betere programma’s van Eisen

Eerder pleitte Sonja Pool al voor gezondere en betere scholen. In de video (6 minuten) legt ze uit wat er in haar optiek anders moet in de Programma’s van Eisen voor nieuwe scholen. Daarover gaan we bij de Maatschappelijk Vastgoeddag in gesprek.

 

 

 

Meedoen?

Dat kan! Denk mee over de toekomst van onderwijshuisvesting op 9 december bij de Maatschappelijk Vastgoeddag 2021.

Yes you can petrol

Meer informatie

Reactie toevoegen


Source URL: https://www.bouwstenen.nl/SUVIS_ventilatie_onderwijshuisvesting_2000_scholen_niet_gezond

List of links present in page