LinkedInYouTubeTwitter

Budgetmonitoring

Budgetmonitoring 

Een tool waardoor burgers, communities en andere organisaties zicht krijgen op begrotingsprocessen en besteding van middelen, ontwikkeld door het Centrum voor Budgetmonitoring en Burgerparticipatie. De tool is afkomstig uit Brazilië en is, in samenwerking met de Braziliaanse organisatie Inesc, voor Nederland verder doorontwikkeld.

 

Toelichting

Budgetmonitoring is te gebruiken om prioriteiten bij voorzieningenplanning vast te stellen. Met behulp van deze methodiek kan een dialoog plaatsvinden tussen burgers onderling en tussen organisaties en overheid over prioritering, behoeftes en de aanpak van problemen. Burgers, communities en andere organisaties krijgen hiermee zicht op begrotingsprocessen en de besteding van middelen.

 

Gebruik

De tool is zelfstandig door (bewoners)organisaties en/of gemeenten te gebruiken. Wel is er ondersteuning van de ontwikkelaars nodig. Denk qua tijdsinspanning voor gebruik aan minimaal een half jaar. De kosten voor de tool worden in overleg bepaald, en zijn onder meer afhankelijk van beschikbare informatie en de (grootte van) de deelnemersgroep

 

Bron: Centrum voor Budgetmonitoring en Burgerparticipatie (CBB)