LinkedInYouTubeTwitter

Ervaringen met energiemaatregelen

Buurtbatterij

Hoe werkt energiebesparing in de praktijk bij scholen, buurthuizen en ander vastgoed? Lees de ervaringen met 10 verschillende maatregelen.

 

En kijk welk van de maatregelen je zelf nog toe kan passen.

 

licht

 

LED-lampen

LED-lampen zijn een energiezuinige manier om ruimtes te verlichten. De lampen zijn 85% zuiniger dan gloeilampen en gebruiken 75% minder stroom dan een halogeenlamp. De aanschafprijs ligt iets hoger dan andere verlichting, maar op de lange termijn betaal je minder. Dat laten deze praktijkervaring van scholen uit Roermond zien…

 

 

waterzijdig

 

Waterzijdig inregelen

Waterzijdig inregelen is het goed afstellen van de waterstroom in een CV-installatie, zodat elke radiator in een pand gelijkmatig verwarmd wordt. Hierdoor gaat het comfort in de ruimtes en de efficiëntie van de CV-installatie omhoog. Dit leidt tot een significant lager gasverbruik. Het inregelen kan je op twee manieren doen…

 

 

Lagere stroomspanning

In de meeste regio’s in Nederland is de netspanning 230 volt, maar veel apparatuur kan ook prima functioneren bij een iets lager voltage. Verlaging van de spanning kan met behulp van een spanningsregelaar bij de hoofdaansluiting. Organisaties die de maatregel toepassen zien de energiekosten omlaag gaan en ze geven tips...

 

zonnepaneel

 

Zonnepanelen

Een maatregel waar we steeds meer over leren: zonnepanelen. Deze panelen worden ingezet om zonne-energie om te zetten in elektriciteit. Daardoor gaan de kosten omlaag en kan deze maatregel zelfs geld opleveren. Maar er zijn ook wat knelpunten…

 

 

Warmteterugwinning uit ventilatie

Via een warmteterugwininstallatie (WTW-installatie) wordt de warmte van de uitstromende ventilatielucht gebruikt om de koudere instromende lucht te verwarmen. WTW-installaties vallen onder de erkende maatregelen die binnen 5 jaar worden terugverdiend. Er zijn verschillende soorten installaties, elk met een ander verwacht resultaat…

 

 

Energieregistratie- en Bewakingssysteem (EBS)

Het EBS is een onderdeel van een Energie Management Systeem (EMS). EBS is een software waarmee het energieverbruik wordt geregistreerd en geanalyseerd. De omvang van dit systeem verschilt per locatie. Maar er zijn een aantal tips die voor alle gebouwen gelden…

 

 

Buurtbatterij

Een buurtbatterij is precies zoals het klinkt: een batterij, of stroomopslag, voor de buurt. Wanneer zonnepanelen in een buurt meer opleveren dan er nodig is, wordt de extra stroom hierin opgeslagen. Het bestaat uit een aantal accu’s, waarvan het laden en ontladen wordt gemanaged. Hoewel de techniek nog in de kinderschoenen staat, zijn er al mooie voorbeelden te vinden… 

 

 

Infrarood verwarmen

Infrarood panelen zijn bekend van verwarmde terrassen en werden vroeger gebruikt om ruimtes lokaal te verwarmen, bijvoorbeeld de keuken en de douche. Een infrarood paneel zet elektriciteit om in stralingswarmte. Maar ze worden nu ook gebruikt om scholen te verwarmen, zoals in Leusden en Purmerend...

 

 

Riothermie

Riothermie is een techniek waarbij rioolwater wordt gebruikt voor het verwarmen of koelen van gebouwen. Er kan gebruik worden gemaakt van het afvalwater van bedrijven, maar ook van particulieren. Het water wordt opgevangen en gefilterd en vervolgens via speciale rioolbuizen naar één of meer gebouwen geleid. Maar het water moet wel een specifieke temperatuur hebben...

 

Warmte Koude Opslag (WKO)

Met deze techniek wordt water in de bodem opgeslagen. Bij de koudeopslag wordt winterkoude gebruikt voor koeling in de zomer. En zomerhitte uit de wordt opgeslagen voor verwarmen in de winter. Praktijkervaringen uit Zoetemeer, Breda en Leiden laten zien wat de voor- en nadelen zijn van deze techniek…


Meer info

 

Meedoen?

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.