LinkedInYouTubeTwitter

1910 Hoe betrek je gebruikers bij een MFA/IKC?

MFA Safari, MaarssenOp 1 oktober 2019 zijn de deelnemers van de netwerken Samen onder een dak, Sportief Vastgoed, en Onderwijs, ‘plakkers’ van het juridische ochtendprogramma en andere gasten bijeen in MFA Safari in Maarssen. MFA Safari is een locatie met zwembad, bibliotheek, sporthal, jongerencentrum, vergaderzalen en horeca. 

 

Vandaag staat de vraag centraal hoe we een multifunctionele accommodatie goed kunnen exploiteren en waar gebruikers zich betrokken bij en eigenaar van voelen.

Uit handen geven of zelf beheren?

Ewoud de Groot van Bouwstenen trapt af. Juridisch en fiscaal is bij MFA’s misschien alles mogelijk, maar waar lopen we in de praktijk tegenaan? De deelnemers lopen veelal met dezelfde vragen:

  • Welke organisatievorm is het meest geschikt voor een MFA? De gebruiker de MFA in eigen beheer laten exploiteren, via een VVE of toch liever zelf beheren?
  • Welke rol moet een gemeente dan hierin hebben? Faciliteren of huisvesten? 
  • Hoe om te gaan met de risico’s van exploitatie zoals onderbezetting?

Hoe ruimte gebruiken?

Een andere vraag die leeft is welke initiatieven ruimte krijgen en wie je dan samenbrengt en hoe je vervolgens een passend tarief berekent? Tijdelijk verhuur in leegstand is wellicht een optie. 

 

Iedereen is het erover eens dat gemeenten teveel in kaders en regels denken, terwijl de belangrijkste vraag moet zijn: wat levert het de samenleving het meeste op?

RodeKersen

Voor Evert van den Beld, manager bij De Woonplaats in Enschede, biedt de reviewsystematiek van RodeKersen houvast. Door de uitkomsten van gebruikersreviews van wijkcentra te gebruiken in gesprekken rondom besluitvorming, wordt een eerste stap gezet om het effect van beleid aan het vastgoed te verbinden. 

Overige suggesties

Concrete suggesties die uit het gesprek voortkomen zijn: 

  • Zoek vrijheid in denken en probeer minder top-down te denken, zodat er ruimte ontstaat voor initiatieven vanuit de samenleving. 
  • Betrek er ook partijen van buiten de (gemeentelijke) kaders bij. Zij zorgen voor frisse input bij de invulling van maatschappelijke initiatieven. 
  • Strakke afspraken met gebruikers over samenwerken is van groot belang voor sfeer en gezamenlijkheid. 

Ten slotte is iedereen het erover eens: de vent maakt de tent. Voor een succesvolle MFA heb je een verbinder nodig die proactief is en het leuk vindt om met de gemeente en andere partijen om tafel te gaan zitten. 

Met een andere blik naar huis

Al met al een nuttige middag, waarin vooral veel vragen naar voren zijn gekomen, die geen makkelijk antwoord hebben. De onderlinge uitwisseling met elkaar in combinatie met de ‘frisse blik’ van deze bijeenkomst, zorgt ervoor dat de deelnemers geïnspireerd huiswaarts keren en met een andere blik op hun eigen positie binnen de organisatie naar huis gaan. "Ik heb meer aan deze interactie met anderen dan aan schema’s en figuren", aldus één van de deelnemers.

 

 

What's next?

Op donderdag 28 november 2019 is onze Jaarbijeenkomst in Hilversum. Zie hier het hoofdprogramma met de sessies. Je kunt je hier aanmelden.

 

Meer informatie