LinkedInYouTubeTwitter

2209 Bestuurlijk Oploopje (online)

Image
Van beleid naar ruimte

Op 16 september 2022 starten we met ruim dertig wethouders ons bestuurlijk oploopje. Helaas laat de techniek het helemaal afweten. Gelukkig is iedereen flexibel en kunnen we het met enige vertraging over de inhoud hebben.

Uitdaging is beleidsintegratie

Aanwezig zijn wethouders met uiteenlopende portefeuilles en dat is mooi. Beleidsintegratie is een belangrijk thema voor de komende jaren. Hoe krijgen we met de beperkte middelen zoveel mogelijk beleidsdoelen in het maatschappelijk vastgoed gerealiseerd; zowel sociale, fysieke als organisatiedoelen? Wethouder Dorus Klomberg en Chantal Broekhuis komen met diverse tips en suggesties. Belangrijk: ga in gesprek met elkaar over waar je naartoe wilt - in de dorpen, buurten en wijken, met de gemeenteraad en ook landelijk via je politieke kanalen. Het opstellen van een perspectievennota of ambitiedocument kan helpen dit gesprek goed te voeren. Inzicht in de kosten en investeringsbehoefte om het beleid te realiseren is ook belangrijk. 

Van school naar buurtgebouw

Schoolgebouwen zijn een goed aangrijpingspunt om beleidsintegratie vorm te geven. Kunnen we daar accommodaties van maken met een bredere maatschappelijke buurtfunctie? Allerlei voorbeelden worden genoemd: van combinaties met jeugdzorg tot een uitgiftepunt van de voedselbank op school. Wat heeft welke wijk nodig? Je kunt daar goed op sturen.

Image
Wethouder Klomberg en Chantal Broekhuis

Ook financiële oplossingen komen voorbij. Hoog over, bijvoorbeeld door het ministerie van OCW aan te spreken op haar verantwoordelijkheid te zorgen voor voldoende bekostiging, maar ook zaken die nu al kunnen zoals het gebruik van WMO-gelden. De kapitaallasten methode kan goed worden gebruikt om de financiële drempels van grote investeringen beter te kunnen nemen.  

Realisatie coalitieakkoord

Kortom: veel te doen voor wethouders; oud en nieuw. Bouwstenen helpt daarbij door vragen te beantwoorden, goede voorbeelden te delen en mee te denken met nieuwe oplossingen. Ook Chantal heeft daar goede ervaring mee, vertelt ze. Het inspireert, scheelt tijd en ze kan het iedereen aanbevelen. De eerstvolgende bijeenkomst van het netwerk vastgoedmanagement gaat niet geheel toevallig over de vraag hoe gemeenten elkaar vooruit kunnen helpen bij het realiseren van de coalitieakkoorden. Maar ook in de ander netwerken zoeken we daarnaar. 

 

 

Meedoen? Heel fijn

  • Tip je politieke vrienden op onze brief aan de tweede kamer.
  • Heb je vragen, mooie voorbeelden of wil je als wethouder of gemeente actief meedoen met Bouwstenen? Stuur dan een mail naar nieuws@bouwstenen.nl
  • En als je in bent voor een experiment rond de transformatie van schoolgebouwen naar een gebouw waarbij meteen veel beleidsdoelen voor 2050 worden gerealiseerd, horen we dat graag ook via nieuws@bouwstenen.nl

Meer informatie

Overzicht Bouwstenen netwerken

Over ons ontwikkelwerk van beleid naar: