LinkedInYouTubeTwitter

De bouwplaats als marktplaats

sloop

Het oude stadhuis van Roosendaal is tot op het beton circulair gesloopt. Veel materialen zijn hergebruikt in het nieuwe stadhuis of elders. De sloper speelde hierbij vanwege zijn positie in de materialenmarkt een belangrijke rol.  

Grondhouding sloper

Tijdens de sloopfase is door de sloper heel secuur gekeken naar wat kan worden gebruikt voor het nieuwe stadhuis en wat voor andere projecten. Michiel Bots van ICS adviseurs, verantwoordelijk voor het projectmanagement: “Het is de grondhouding van de sloper geweest die de sloop erg succesvol heeft gemaakt. Hij zag kansen die nog niet in het bestek stonden.”  

Circulaire bouwplaats

Gipsplaten, plafondplaten, tapijt, kozijnen, isolatie, plinten werden onder andere zorgvuldig verwijderd en opgeslagen voor hergebruik op de bouwlocatie of elders. De oude hardhouten binnendeurkozijn zijn verwerkt tot een nieuwe parketvloer voor het eet-/leescafé in het nieuwe stadhuis. Ook is er gekeken of de meubels qua uitstraling paste bij het nieuwe stadhuis.

Uitzonderlijk predicaatsloop1

Het circulair project is officieel gecertificeerd volgens de strenge norm ‘verificatie circulair project’. Om in aanmerking te komen voor dit predicaat mag er tijdens een project zo goed als geen afval overblijven en moet alles zodanig worden hergebruikt in de circulaire markt. Dit is niet vanzelfsprekend, want zo'n predicaat is tot nu toe alleen toegekend aan één ander project. Daarnaast is het nieuwe stadhuis verbouwd en gerenoveerd met een BREEAM-NL certificaat. Dit is een certificering methode voor een duurzaam gebouwde omgeving

Niet de eerste

Het huis van Roosendaal is niet het eerste gemeentelijke project dat circulair is. Het Rhedense gemeentehuis is in december 2022 volledig gesloopt. Hiervan heeft 98% van materialen een nieuw leven gekregen. Het nieuwe duurzame gemeentehuis wordt medio 2024 verwacht. Ook gemeente Ermelo heeft in 2021 haar gemeentehuis circulair en duurzaam gerenoveerd; hout, deuren en dakramen uit het oude stadhuis werden hergebruikt of verkocht voor een zacht prijsje. 

In ontwikkeling

Circulair beleid is nog in ontwikkeling en de praktijk ondervindt nog constant veranderingen.  Scholen, gemeenten en bedrijven zoeken houvast en mogelijkheden om het onderwerp in de praktijk vorm te geven. Er zijn pilots, (aanzetten voor) beleid, meetmethodes en voorbeelden waar gewerkt wordt met langere levensduur en restwaarden.   

 

 

Meedoen

Tijdens de maatschappelijk vastgoeddag 2023 komen we bij elkaar om kennis over circulair (ver)bouwen te delen en verder te verbreden. Ben jij erbij?

 

Image
Yes you can petrol enkel png

Meer informatie en bronnen

  • Bericht: Alle materialen verzamelen (Bouwstenen, juni 2023)
  • Website: Snellen
  • Project: Circulaire sloop en wederopbouw stadskantoor (ICSadviseurs)
  • Project: Het nieuwe huis van Roosendaal (hvb) 
  • Onderzoek: HUIS van Roosendaal (Gemeente Roosendaal)

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.