LinkedInYouTubeTwitter

Doordecentralisatie; lust of last? 

Image
School met gele wand

Onlangs evalueerde de gemeenten Nijmegen en Breda de doordecentralisatie van de onderwijshuisvesting. Twee verschillende verhalen die meteen ook duidelijk maken wat belangrijke voorwaarden voor succes zijn.

Beter in één hand

De gedachte bij doordecentralisatie is dat als bouw en onderhoud in één hand bij de schoolbesturen worden ondergebracht, zij beter in staat zijn een integrale afweging te maken en de beschikbare middelen efficiënter inzetten. Beide evaluaties laten zien dat hierin zowel in Nijmegen als Breda stappen zijn gezet. Er wordt planmatig gewerkt en er worden meters  gemaakt. Niet duidelijk is of dat ondanks of dankzij de doordecentralisatie is, maar er zit in ieder geval vaart en ambitie in.

Goede samenwerking onontbeerlijk

Bij doordecentralisatie behoudt de gemeente haar wettelijke zorgplicht en worden de schoolbesturen verantwoordelijk voor de uitvoering hiervan. De evaluatie van Nijmegen straalt een goede samenwerking tussen gemeente en schoolbesturen uit. Daar is ook veel voor geregeld en vastgelegd. De evaluatie van Breda laat een heel ander beeld zien. Daar doet het evaluatierapport verslag van veel problemen in de samenwerking en vindt momenteel een herijking plaats. Goede samenwerking is en blijft ook bij doordecentralisatie onontbeerlijk. 

Voor iedereen een last

Net als bij andere gemeenten en scholen in Nederland, zijn er in Nijmegen en Breda zorgen over de financiële middelen waarmee gewerkt moet worden. Er is een grote discrepantie tussen de vergoeding vanuit het Rijk, de VNG-norm en de werkelijke kosten die door veranderende regelgeving zoals (B)ENG, gasloos- en stikstofarm bouwen, inflatie en rente-stijging nog groter worden. Dit is een groot punt van zorg van zowel gemeenten als schoolbesturen. Zonder voldoende financiering vanuit het Rijk is onderwijshuisvesting voor iedereen een last en met name voor die partij die de uitvoering ter hand heeft genomen. 

 

 

Meedoen?

Dat kan. Bijvoorbeeld in het netwerk onderwijshuisvesting voor scholen of die voor gemeenten. Of wordt als bedrijf partner en steun zo ons werk rond het Deltaplan Scholen.

 

Meer informatie

Decentralisatie

  • Bericht: over onderzoek naar de effecten van de decentralisatie van onderwijshuisvesting (Bouwstenen, maart 2022)

Doordecentralisatie 

  • Rapport Evaluatie doordecentralisatie onderwijshuisvesting 2015 - 2022 (Gemeente Nijmegen, februari 2023)
  • Rapport Evaluatie onderwijscoöperaties (Gemeente Breda, januari 2023)

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.