LinkedInYouTubeTwitter

Enschede innoveert gebouwonderhoud

NetwerkenOp 24 februari 2016 ondertekende wethouder Hatenboer van de gemeente Enschede contracten met een onderhouds- en een installatiebedrijf voor prestatiegericht gebouwonderhoud.

 

Vastgoedbedrijf Enschede heeft het elektrotechnisch, werktuigbouwkundig en bouwkundig onderhoud van 90 gemeentelijke gebouwen via een Europese aanbesteding op de markt gezet. Twee bedrijven gaan het werk uitvoeren; Strukton Worksphere de panden met een maatschappelijke functie en Homij Technische Installaties BV de panden voor ambtelijke huisvesting. Het prestatiecontract geldt niet voor de panden die de gemeente gaat verkopen.

 

Van uitvoering naar regievoering

De overeenkomst heeft een looptijd van 10 jaar, met optie tot verlenging voor nog eens 10 jaar. Met de onderhoudsovereenkomst voor de eerste 10 jaar is een bedrag van € 2.5 miljoen gemoeid. Enschede zet hiermee een nieuwe stap in de regievoering op haar vastgoed en haalt zo meer kennis en kunde uit de markt. Een dergelijke stap kan alleen worden gezet als de gemeente haar basis op orde heeft en weet waar het over gaat.

 

Wethouder Jeroen Hatenboer, EnschedePrestatie-indicatoren

In de overeenkomst zijn verschillende prestatie-indicatoren vastgelegd, die tijdens de uitvoering gemonitord worden. Dit zijn bijvoorbeeld: een jaarlijkse energiereductie van 3% realiseren met behoud van comforteisen en klanttevredenheid, lagere energiekosten, reductie van storing en klachten (verhogen van de bedrijfszekerheid), een baan voor mensen met een handicap of afstand tot de arbeidsmarkt en betere communicatie tussen de gebruikers en eigenaar. Op basis van deze prestatie-indicatoren valt af te lezen of een onderdeel uit het contact op koers ligt voor wat betreft de te behalen doelstellingen.

 

Gegarandeerde kwaliteitseisen

Met een prestatieovereenkomst wordt bereikt dat het onderhoudsbedrijf gedurende langere tijd de kwaliteit van de gebouwen garandeert, overeenkomstig de eisen die de gemeente hieraan stelt. De gemeente vraagt het onderhoudsbedrijf om aan te tonen dat de prestatie-eisen behaald zijn en toetst de resultaten. De gemeente wil dat de uitvoerders waar mogelijk samenwerken met lokale en regionale (onder)aannemers. Kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt komen uit de kaartenbak van Werkplein Twente.

 

Onderhoudsbedrijf is aan zet

De samenwerking wordt vastgelegd in een prestatie-overeenkomst. Door deze manier van werken wordt het onderhoudsbedrijf gevraagd om meer initiatief te nemen en oplossingen aan te dragen. De gemeente gaat dus niet meer voorschrijven hoe en wanneer iets uitgevoerd moet worden, maar vraagt bijvoorbeeld om schone lucht in een gebouw of de juiste werktemperatuur te realiseren.  

 

Meer informatie

  • Artikel 'De kunst van het loslaten' (Peter Bekkering in FMM, maart 2016). Over de ervaringen van Nijmegen, die besloot het beheer en onderhoud van haar vastgoed te outsourcen.
  • Bouwstenen-informatiepagina rond Vastgoedorganisatie

 

Bouwstenen-activiteiten

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.