LinkedInYouTubeTwitter

Gemeenten kunnen huurder aanwijzen

Als gebouwen langer leeg staan kunnen gemeenten een huurder aanwijzen. Dat kan een huurder met een maatschappelijke functie zijn. Een nieuwe VNG handreiking geeft uitleg.

 

De aanwijsmogelijkheid is een gevolg van de nieuwe Leegstandswet die is bedoeld om leegstand te voorkomen en op te lossen, anders dan door kraken (wat verboden is). De "Handreiking Leegstand te lijf" die op 30 maart 2011 door de VNG is uitgebracht, speelt op deze wet in. Het melden van leegstand speelt daarin een cruciale rol.

 

Als de leegstand door de eigenaar niet wordt opgelost, kan de gemeente tot het aanwijzen van een huurder overgaan. De vastgoedeigenaar moet die accepteren. De nieuwe huurder kan van alles zijn; kunstenaars, buurtcentra, dependance bibliotheken, cursusruimten, tijdelijke huisvesting voor ambtelijke diensten, avondonderwijs en noem maar op. En praktisch tegen elke prijs.

 

Hoe dat in de praktijk zal gaan valt nog te bezien. De wet vertoont na de eerste maanden wat haarscheurtjes. Maar het legt wel druk bij gemeenten om (meer) actief met leegstand en vastgoed om te gaan.

 

Hoe gaat het in zijn werk

 

In Nederland staan veel panden leeg. Bijvoorbeeld; van de huidige voorraad kantoorruimte van 47 miljoen m2 staat gemiddeld 13,9 % leeg.

 

Eigenaren van een leegstaand pand moeten dit binnen 3 maanden bij de gemeente melden. Doen ze dat niet dan riskeren ze een boete van € 7.500,-.

 

Als een leegstaand pand wordt gemeld gaan eigenaar en gemeente in overleg over mogelijke oplossingen. Als een pand lang leeg staat, meer dan 9 maanden nadat de leegstand is gemeld en overleg niet tot een oplossing leidt, mag de gemeente overgaan tot het aanwijzen van een huurder/gebruiker (dwang).

 

Gemeenten kunnen alleen tot aanwijzing over gaan indien ze een verordening hebben vastgesteld. Samen met de handreiking is door de VNG dan ook een modelverordening uitgebracht.

 

 

Actief leegstandsbeleid

 

De Handreiking wijst gemeenten de weg naar een actief leegstandsbeleid, wat nauw verbonden is met (gemeentelijk) vastgoedbeleid, wat bij veel gemeenten nog ontbreekt. Aanpakken van leegstand betekent het inrichten van een leegstand/vastgoedloket, waar leegstand gemeld moet worden. Het betekent ook meer actief volgen van de ontwikkelingen in de markt door de gemeente en het kijken naar de eigen leegstand. Het 'dwingt' gemeenten haast om vastgoed serieuzer te gaan nemen.

 

Auteur; Walter Rozendaal

Instituut voor VastGoedManagement

 

Meer info

Klik hier voor de link naar de handreiking en de verordening. 

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.