LinkedInYouTubeTwitter

Bas van Sloten bezocht Bruishuis

Zin in reuring bezocht ik onlangs Bruishuis in Arnhem. Dit huis was niet meer wat het ooit geweest is (verzorgingshuis), maar ook niet wat de naam belooft. Met uitzondering van Omar dan. Ik geef een zeven plus. 

 

 

Bruishuis is gevestigd in de Arnhemse wijk Malburgen en opende november 2009 haar deuren. Voor die tijd was Bruishuis een verzorgingshuis. Dat moet een heuse uitdaging geweest zijn. Henny van de Most verbaast Nederland door een reactor te verbouwen tot pretpark; hier in Arnhem doen ze daar niet voor onder. Daar maken ze van Huize Avondrood een Paradiso aan de Rijn.  Mijn verwachtingen waren hoog gespannen.

 

Bij binnenkomst ontbrak de champagne sensatie. Er was niets dat knalde of bruiste. Wat bleek; ik had de achteringang genomen! De herkansing via de voordeur bracht mij in een weldadige ruimte die leek op de babykamer van mijn kleinkind. Een roze vloer en roze accenten voerden de boventoon. Alles was fris en verzorgd. Behalve dan de koffie, die leek op slootwater.

 

Ik raakte geanimeerd in gesprek met gastheer Guido Adriaanse van woningcorporatie Volkshuisvesting en jongerenwerker Omar Ahbouk. Omar is de trotse eigenaar van Omar Gym. Hij gebruikt zijn achtergrond als succesvol kickbokser en dito status om probleemjongeren uit de buurt te bereiken. Het kickboksen is slechts het middel. Zijn doel is om jongeren sociale vaardigheden te leren en daarmee hun gedrag te veranderen. Ouders worden daar ook bij betrokken. Omar Gym blijkt een gouden greep. Ik geloof echt dat hij succesvol is. De schappelijke contributie van Omar Gym worden mogelijk  gemaakt door de krachtwijkgelden. In krachtwijken moet je boksen! Hoe simpel kan het soms zijn.

 

Guido van de woningcorporatie sprak over Bruishuis als een 'sociaal bedrijfsverzamelgebouw' met 'hobby, leren en werken' als centraal thema. Mijn oorspronkelijke beeld van Paradiso aan de Rijn was nu definitief in rook opgegaan. Bruishuis, zo vervolgde hij, is er voor ondernemers die bij voorkeur uit de wijk komen en iets betekenen voor die wijk. Concurreren met de andere bedrijven in de wijk is echter niet de bedoeling. Als ondernemer verbaasde dit punt me; slap gedoe.

                     

Naast Omar Gym telt het gebouw zo'n veertig andere ondernemers. Er is een kapsalon, 'voor negen euro een nieuwe coupe', een schoonheidssalon, een uitzendbureau en diverse therapeuten voor fysieke of mentale fitheid ('homeopathie voor mens en dier'). Verder zijn het sport- en kunstbedrijf van de gemeente Arnhem actief en doet het ROC goede zaken. Op een aantal verdiepingen wordt ook nog - onder begeleiding - gewoond. Guido vertelde me dat de samenwerking tussen al die partijen niet vanzelf gaat en eigenlijk meer kruisbestuiving nodig is. Waar heb ik die klacht eerder gehoord? Toch wil de woningcorporatie haar beide projectleiders terugtrekken. Een paar facilitaire en sociale zaken wil de corporatie nog wel op zich nemen, en hier en daar de boel nog flink opfrissen (wordt het weer roze?). Verder moeten de gebruikers het maar zelf doen. Gelijk hebben ze, denk ik dan. Een baby mag je pamperen, een bruishuis niet, ook al is het roze.

  

Ik heb al veel multifunctionele accommodaties bezocht. Bijna altijd leuke plekken met aardige mensen. Maar waarom steeds die obsessie met bruisend centrum of kloppend hart? Wie verzint dat eigenlijk? Ik vind Bruishuis niettemin een mooi initiatief waar nog veel uit te halen is. Van mij krijgen ze een zeven plus. Omar Gym is het onbetwiste bruistablet van dit centrum. Ik kom nog eens terug om de voortgang te zien. Dan reken ik wel op betere koffie.

 

Bas van Sloten

 

De recensie is geplaatst op de MFA Kaart. Daar kunt u op de recensie van Bas reageren en/of het Bruishuis zelf een cijfer geven

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.