LinkedInYouTubeTwitter

Scholen: beter meteen goed

Image
Deltaplan Scholen

Door standaardisatie, schaalvergroting en anders aanbesteden kan hooguit 10% aan bouwkosten worden bespaard, verwachten professionals uit het werkveld. Het gros verwacht dat het minder is. Zo’n 10% van de 100 professionals denkt dat er meer te besparen valt.

Lager dan uit onderzoek blijkt

De verwachtingen van de professionals zijn lager dan uit buitenlands onderzoek blijkt en ook minder positief dan in het onderzoek van de task force financiering onderwijshuisvesting wordt verwacht. 

Mogelijk zegt de lagere verwachting iets over de (vermeende) efficiëntie van de huidige bouwpraktijk. Maar wat ook een belangrijke rol speelt is het feit dat veel scholen al staan. Legolisering is hier geen oplossing. Daarbij heeft de markt het nog niet echt laten zien dat grote opdrachten en andere vormen van aanbesteden echt goedkoper is, zeggen betrokkenen. Eerst zien dan geloven. Het is ook moeilijk te meten bij sterk fluctuerende bouwprijzen en prijs-afspraken die niet-openbaar zijn. Iedereen kijkt verwachtingsvol naar de ervaring die Amsterdam nu op doet. 

Meteen goed levert meer op

Image
Hoge schoolgebouwen Waarder

De grootste klapper bij het verduurzamen van scholen wordt mogelijk gemaakt door scholen te bouwen die meteen voldoen aan de doelen voor 2050. Als je de scholen nu goed aanpakt, hoeft je dat voor 2050 niet nog een keer te doen. Besparing naar verwachting zo’n 40% op de bouwkosten. Het is een belangrijke keuze waar gemeenten en scholen nu voor staan; of minder scholen goed aanpakken, of allemaal een beetje omdat de bekostiging niet toereikend is en de bodem van de gemeentekas in zicht. 

Intensiever gebruik meest realistisch

Van alle knoppen om aan te draaien om de kosten voor schoolgebouwen naar beneden te krijgen, wordt die van intensiever ruimtegebruik door professionals als meest realistisch gezien. Maar ook dat gaat niet vanzelf. Zie ook eerder artikel in deze reeks.

 

 

Meedoen?

Graag. Als u specifieke ervaring wilt delen of ideeën heeft hoe het beter kan, horen we dat graag. Geef een reactie via onderstaande reactieknop of stuur dan een mail naar nieuws@bouwstenen.nl

Als partner meedoen mag natuurlijk ook. Dan werken we samen de agenda van het werkveld verder uit. 

 

Yes you can geel

Meer informatie:

Dit is het zesde bericht uit een serie rond de uitgangspunten en kosten voor onderwijshuisvesting - gebaseerd op het onderzoek van Marc in combinatie met de resultaten van de bijeenkomst op 8 maart 2023. Het geheel leidt tot een publicatie over de gevolgen van iedere stap op de kosten van een schoolgebouw per kind per jaar. 

 

  • 1e Bericht: Ruimtenorm niet 'normaal' (Bouwstenen, maart 2023)
  • 2e Bericht: Bedragen veel te laag (Bouwstenen, april 2023)
  • 3e Bericht: Een reële prijs voor schoolgebouwen (Bouwstenen, april 2023)
  • 4e bericht: Ruimte voor meer activiteiten (Bouwstenen, juli 2023)
  • 5e bericht: Met scholen de hoogte in (Bouwstenen, juli 2023)
  • Artikel: De huisvestingskosten (Schoolfacilities, januari 2023)
  • Artikel: Meer reële uitgangspunten voor onderwijshuisvesting (Schoolfacilities, mei 2023)
  • Ontwikkelwerk: Deltaplan Scholen

Zie ook:

  • Bericht: Geld nog niet geregeld met resultaten (Bouwstenen, mei 2023)
  • Eindrapport: Taskforce Financiering (januari, 2023)
  • Bericht: Amsterdam (Bouwstenen)
Image
Deltaplan scholen huisvestingskosten

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.