LinkedInYouTubeTwitter

SDE++-subsidie aanvragen kan weer

Image
Zonnepanelen

Vanaf 28 juni 2022 kan er weer SDE++-subsidie worden aangevraagd. Deze subsidie is anders dan de ISDE-subsidie vooral voor grote projecten en commerciële bedrijven interessant. 

Dat blijkt uit een gesprek dat het Bouwstenen-netwerk had met het Ministerie van EZK en RVO. Er zijn allerlei redenen dat de regeling minder aantrekkelijk is voor overheden dan voor bijvoorbeeld bedrijven.

Overeenkomsten en verschillen

Voor kleinere projecten is de ISDE-subsidie beter geschikt. Beide regelingen, ISDE en SDE++ subsidie, zijn erop gericht om zoveel mogelijk energie op te wekken en de CO2-uitstoot te verminderen. Alleen zijn de regelingen verschillend ingericht.

 

 

ISDE

SDE++

Type subsidie

investeringssubsidie

exploitatiesubsidie

Type aansluiting

kleinverbruikaansluiting

(maximale doorlaatwaarde van 3 x 80 Ampère)

grootverbruikaansluiting

(doorlaatwaarde van meer dan 3 x 80 Ampère)

Subsidie voor 

opgewekte energie 

geleverd energie (niet voor eigen gebruik) 

Realisatietermijn

12 maanden

9 maanden 

Verantwoording

eenmalig

jaarlijks 15 jaar lang, via geleverde energie volgens gecertificeerde meters

   

Praktijk van SDE++ subsidie  

ISDE geeft meer zekerheid aan de voorkant, maar de SDE++ kan hoger uitpakken. In theorie is er overlap in de regelingen en kunnen eigenaren bij een van de twee subsidies terecht voor de aanschaf van duurzame technieken. Maar in praktijk is de SDE++ niet altijd voor kleine ondernemingen, projecten en organisaties haalbaar. Reden:

  • Na de subsidieverlening moet het project binnen 9 maanden van start gaan. Bedrijven kunnen dit relatief snel voor elkaar krijgen, maar gemeenten hebben te maken met aanbestedingsprocedures die meer tijd vergen.
  • Het project moet binnen 2 jaar worden uitgevoerd. Voorheen was dat 3 jaar, omdat bedrijven de beschikking soms lang op de plank lieten liggen. Daarom is dat eerder teruggebracht naar 1,5 jaar en later weer naar 2 jaar.
  • De € 900,- per jaar voor de gecertificeerde meters zijn relatief hoog voor kleinere projecten.
  • De verantwoording van de subsidie levert veel rompslomp op. 
  • Kleine gemeenten en scholen missen vaak de expertise om de ins en outs van de regeling goed te doorgronden en aan de vereisten te voldoen. Daarvoor moeten zij adviseurs inhuren. Daarom is de SDE++-subsidie alleen interessant voor grote projecten van meer dan 250 kWh. 

Regeling in de toekomst

Arthur van Loon, Adviseur Vastgoedfinanciën in Utrecht: "Wat ik me afvraag is hoe het in de toekomst met de regeling gaat. Over 5 jaar is het normaal om gebouwen van zonnepanelen te voorzien. Bij nieuwbouw moet het nu al. De regeling raakt dus vanzelf verouderd. Organisaties die nu nog SDE++-subsidie willen aanvragen moeten zich afvragen of ze dan nog wel 15 jaar lang de administratie hiervoor willen hebben."

 

Die administratie en papieren rompslomp vraagt intern nogal wat tijd. Reden voor gemeente Alphen aan de Rijn om de subsidie niet aan te vragen.

De SDE++ opent op 28 juni en sluit op 6 oktober. Er is € 13 miljard beschikbaar. Recent is de regeling geëvalueerd en 24 maart in de Tweede Kamer besproken. Er was vooral veel discussie over het nieuw ingestelde subsidieplafond. 

 

 

Meedoen?

Dat kan! Deel je ervaringen met de subsidies via nieuws@bouwstenen.nl en sluit je aan bij ons landelijke netwerk. Zo ben je altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom subsidies.

Yes you can blauw

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.