LinkedInYouTubeTwitter

Voorbereiden op EU-regels

Patrick Snijders

In april 2021 heeft de Europese Commissie een wetsvoorstel goedgekeurd waarin grote organisaties verplicht worden zich vanaf boekjaar 2025 te verantwoorden op duurzaamheid. Patrick Snijders, impact adviseur bij Eshuis: ”Hoewel deze verplichting gericht is op grote ondernemingen is het ook voor grote gemeenten en scholen van belang zich hier nu vast op voor te bereiden."

Eu-regels bieden kansen

Het inzichtelijk maken en goed verantwoorden op het gebied van duurzaamheid helpt ons meer op waarden te sturen. Mogelijk is het ook een kans om van de informatieplicht Wet milieubeheer (veel rompslomp op maatregel-niveau) af te komen en meer geld voor  duurzame investeringen vrij te maken. Zie in dit verband ook het Bouwstenen-onderzoek met de Argumentenfabriek rond gezonde en duurzame scholen. 

Voor meer organisaties

Op basis van de nieuwe Europese regels moeten grote ondernemingen zich verantwoorden over hun sociaal en ecologisch handelen. Hiervoor is een European Sustainability Reporting Standaards (ESRS) uitgebracht met een classificatiesysteem (de EU-Taxonomie). De regels gaan op termijn naar verwachting voor meer organisaties gelden en organisaties die zich goed op verduurzamen willen verantwoorden kunnen hier ook vast op voorsorteren.

Werkende standaarden

De Dutch Green Building Council (DGBC) heeft deze EU-Taxonomie vertaald naar de Nederlandse bouw- en vastgoedsector. Ook accountantskantoor Eshuis heeft dat gedaan, waarbij ze gezien hun achtergrond vooral oog hebben voor de producten in de begrotings- en verantwoordingscyclus van organisaties. Patrick Snijders: “In de duurzaamheidsverslaglegging zijn er al verschillende standaarden en hulpmiddelen aanwezig, zoals de Global Reporting Initiative (GRI) en de Non-Financial Reporting Directive (NFRD). "De Europese Standaard bouwt voort op deze al werkende standaarden.”

Dubbele moraliteit

Snijders: “Hoewel er tot 2025 nog tijd en ruimte is om de nieuwe verplichting uit te werken, raden wij aan om zo snel mogelijk net de uitwerking starten. Om aan de verplichting te voldoen is informatie nodig die voor veel organisaties niet direct voorhanden is of niet up to date. Daarnaast is het verstandig om alvast de ‘dubbele materialiteit’ te analyseren. Daarbij wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar zeggenschap en de impact die het bedrijf heeft op klimaat, sociaal werkgeverschap en governance (ESG). Zaken die de publieke sector heel goed passen.”

Start in 2023

“Het is verstandig om in 2023 alvast een inventarisatie te maken van de reeds aanwezige duurzaamheidsdata, deze te structureren en te visualiseren, bijvoorbeeld via een (impact)dashboard. Vervolgens wordt inzichtelijk welke verplichte data nog ontbreekt, zodat die tijdig, in ieder geval vanaf 2024, kan worden bijgehouden.”

 

 

Meedoen? Dat kan.

Samen met gemeenten, scholen, de Dutch Green Building Council (DGBC) en Eshuis willen we onderzoeken hoe we met maatschappelijk vastgoed kunnen aansluiten bij deze nieuwe Europese regels. Dat doen we op 14 december 2023 tijdens de Maatschappelijk Vastgoeddag. Zie hier de sessie en de mogelijkheid je aan te melden. 

 

Image
Yes you can oranje

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.