LinkedInYouTubeTwitter

Bewonersbeheer in centrum Amsterdam

Stadsdeel centrum Amsterdam heeft drie ouderenontmoetingscentra die volledig door vrijwilligers worden gerund: de SOOP, de SOOJ en De Tweede Uitleg. 

 

Stichting Ontmoetingsruimte voor en door Ouderen in de Plantage-Weesperbuurt (SOOP) is eind jaren '90 opgericht naar aanleiding van een onderzoek van de SEV naar de gezondheid van de bewoners in het betreffende postcodegebied. Een aantal actieve ouderen uit deze buurt benaderden het stadsdeel voor steun bij het oprichten van een ouderenontmoetingsruimte. Samen met de gemeente werden een aantal locaties bekeken, vooral in verzorgings- en verpleeghuizen zoals de gemeente toen wenste. Maar deze bleken niet toereikend en uiteindelijk is gekozen voor een nieuwe ruimte aan de Nieuwe Kerkstraat in Amsterdam. In 1998 werd de SOOP geopend. In 2003 en 2004 volgden respectievelijk De Tweede Uitleg in de buurt Binnenstad Zuid en de Stichting OuderenOntmoetingsruimte Jordaan (SOOJ) in de Jordaan. 

 

In alledrie de ouderenontmoetingscentra worden activiteiten aangeboden als computerles, taalcursus, bridge en gym. Daarnaast worden er exposities, tentoonstellingen en films getoond. De ouderen uit de buurt runnen zelfstandig deze centra en zorgen voor o.a. de schoonmaak en de bar. Ze krijgen hiervoor een subsidie vanuit het stadsdeel voor huur, nutsvoorzieningen en schoonmaak. Ook de activiteiten zoals computerles worden door de vrijwilligers zelf gegeven. 

 

Multicultureel bewonersbeheer

In een andere buurt van Amsterdam, De Baarsjes (Stadsdeel West), loopt een bijzonder bewonersbeheerproject: De Hudsonhof is de eerste multiculturele ontmoetingscentrum voor ouderen dat experimenteert met zelfbeheer. De Hudsonhof wordt beheerd door Stichting Nieuw Vredenburgh. De gebruikers zijn vertegenwoordigd in het 'Hofberaad', waaraan o.a. Turkse, Marokkaanse, Surinaams en Nederlandse ouderen deelnemen. De gebruikers zijn momenteel zelf het gebruik en het beheer van het ontmoetingscentrum aan het bepalen. Zelf zullen zij activiteiten, programmering en organisatie regelen evenals het gezamenlijk vaststellen van de regels.

 

Amersfoortse seniorentafel

In het centrum van Amersfoort hebben ouderen een andere variant van ontmoeting: begin 2008 is een zogeheten 'seniorentafel' van start gegaan. Het doel van deze seniorentafel is elkaar ontmoeten en nader met elkaar kennismaken. Gemiddeld zijn er per bijeenkomst zo'n 15 a 20 senioren aanwezig. Met elkaar worden geregeld initiatieven genomen voor activiteiten, zoals uit eten gaan, een culturele wandeling maken. De seniorentafel beschikt niet over een eigen ruimte, maar is afhankelijk van de horecaondernemers in het centrum van Amersfoort. Inmiddels heeft de seniorentafel een 'eigen' plek in Grandcafé Hemels. De seniorentafel is een initiatief van het Binnenstad Bewoners Netwerk, die het eerste kopje koffie of thee middels het buurtbudget aan de senioren aanbiedt. 

 

Geïnteresseerd in meer voorbeelden en andere informatie over bewonersbeheer? Klik hier

 

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.