LinkedInYouTubeTwitter

(Buurt)batterij rukt op

Buurtbatterij(Buurt)batterijen staan nog in kinderschoenen, maar binnen afzienbare tijd lijkt het een reële optie, ook voor maatschappelijk vastgoed. 

Een batterij is vooral handig op plekken waar de zelf opgewekte stroom niet via het electriciteitesnet kan of mag worden teruggeleverd. Wel goed op de veiligheid letten. 

Goedkoper dan kabels

Diverse netbeheerders experimenteren met buurtbatterijen. Een buurtbatterij is goedkoper en sneller te realiseren dan het plaatsen van zwaardere en dikkere kabels om de overcapaciteit af te voeren.  

Amsterdam Energy ArenAMegabatterij Johan Cruijff ArenA

In 2018 heeft de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam in samenwerking met BAM een batterij van 3 megawatt aangelegd. Daardoor draagt het stadion bij aan een stabiel energienet. Ook kan de energie uit de 4.200 zonnepanelen op het ArenA-dak optimaalworden gebruikt. De ArenA-batterij kan ook worden geladen op momenten dat er pieken op het net ontstaan en de ArenA batterij capaciteit over heeft.

Veiligheid

De brandweer maakt zich zorgen over de wildgroei van buurtbatterijen. Als ze in de brand vliegen zijn de gevolgen groot. Omdat het een chemische brand betreft is deze moeilijk te blussen en komen er giftige gassen vrij. Zo is een initiatief in Woerden in 2018 stilgelegd door Veiligheidsregio Utrecht. Na aanpassingen mocht de batterij weer aangezet worden.

Nieuwe norm

Omdat steeds meer partijen bezig zijn met het plaatsen van buurtbatterijen wordt er gewerkt aan de norm ‘NEN 4288 Bedrijfsvoering van batterijopslagsystemen’. Deze moet eind dit jaar klaar te zijn als aanvulling op de ‘NEN 3140 Bedrijfsvoering van elektrische installaties - Laagspanning’.

 

 

Meedoen?

Dat kan. Deel je ervaring met maatregelen via onze website. En/of meld je aan als partner en sluit je aan bij één van onze netwerken, bijvoorbeeld Verduurzamen.

Meedoen? 

 

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.