LinkedInYouTubeTwitter

Niet meer te betalen

Als gevolg van corona stagneert de verduurzaming van het maatschappelijk vastgoed en komen projecten moeilijk van de grond.

Dat signaal is te horen in het Bouwstenen-netwerk. Door corona gooit met name de vertraagde levering van staal, isolatiemateriaal en PVC-rioleringen roet in het eten. In plaats van PVC wordt vaker gebruik gemaakt van betonnen riolering, maar ook dat wordt moeilijker. 

Geen nieuwe orders

Diverse bouwers geven aan tot augustus 2021 geen nieuwe orders aan te nemen. Het materiaal dat dan wordt besteld heeft vaak ook nog een lange levertijd. “Hier ligt een puntje voor de bouw”, zeggen betrokkenen uit het werkveld.

Ineens onrendabel

De schaarste aan materialen en de nieuwe CAO voor de bouw leiden tot hogere bouwprijzen. Budgetten die drie maanden geleden nog realistisch waren zijn nu soms wel 30 % te laag. Dat is overal in het land zo. Daardoor komt het plaatje voor verduurzaming er ook anders uit te zien. Maatregelen die eerder nog acceptabel waren in verband met de terugverdientijd, zijn dat nu niet meer.

Verplicht maatregelen 

Dit betekent ook dat de lijst met verplichte maatregelen die in 5 of 10 jaar terugverdiend zouden kunnen worden, niet meer aansluit bij de actualiteit en er flink extra geld nodig is om alle kantoren voor 2023 naar label C te brengen. Geen idee hoe de wetgever hier mee om zal gaan.

Oplopende vertraging

Het is onzeker hoe de prijzen zich komende periode zullen ontwikkelen. Sommige betrokkenen verwachten dat de prijzen in de tweede helft van het jaar weer normaliseren, maar als gevolg van de aantrekkende economie in diverse landen en de vele bouwprojecten zou dat ook vies tegen kunnen vallen. Hoe dan ook is de vrees dat projecten in de publieke sector ernstige vertraging oplopen vanwege de vaak toch al ingewikkelde besluitvorming en ontoereikende budgetten. Dat was ook voor corona al een probleem en dat probleem wordt steeds groter.  

 

Meedoen?

Dat kan! Sluit je aan als partner en laat je bijpraten tijdens onze actualiteitencolleges, bijvoorbeeld over het verduurzamen in 7 stappen (gratis voor partners). 

 

Meer informatie

De bouwkostenindexen laten in het eerste 2 kwartalen van 2021 een snelle groei zien van materiaalkosten en bouwkosten. Dit komt onder andere door stijgende transport (container) kosten. Het afschalen van productie in Corona tijd (dit zie je bijvoorbeeld bij de staalfabrieken), en een sterke mondiale vraag naar producten/grondstoffen mede veroorzaakt door aantrekkende economieën (vraag-aanbod). De massale vraag naar Scandinavisch hout- en plaatmateriaal door China en Amerika (mede veroorzaakt door handels embargo’s met Canada). Daarnaast is er vanuit Europa ook grotere vraag naar hout door het groene en duurzame karakter van dit product. De extreme prijsstijgingen van materialen gaan dit jaar zichtbaar consequenties hebben voor de bouwkosten en, afhankelijk van de contractuele mogelijkheden consequentie hebben. Wat daarnaast ook nog meespeelt in de stijgende bouwkosten is de implementatie van nieuwe bouwregelgeving (zoals gasloos en BENG-bouwen) en de stijgende grondprijzen. Bovenstaande in acht genomen kun je zeggen dat er een mondiale schaarste is ontstaan op grondstoffen.

Hierboven op is er ook nog een nieuwe Bouw CAO afgesloten (looptijd 1-1-2020 t/m 31-12-2022) wat invloed heeft op de huidige uurlonen. in het kort heeft dat de volgende consequenties: per 1 augustus 2021 structureel 1,5% loonsverhoging, een eenmalige uitkering in december 2021 van 1% van het jaarsalaris en per 1 januari 2022 3% loonsverhoging.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.