LinkedInYouTubeTwitter

Wat is een wijkonderneming?

Met wijkonderneming wordt bedoeld dat mensen in de wijk samen iets 'ondernemen' om hun leefomstandigheden of leefomgeving te verbeteren.

  • meestal een onderneming van en voor wijkbewoners, maar dat hoeft niet
  • rond zaken in de buurt (kleinen schaal/nabijheid)
  • al of niet met een rechtsvorm (stichting, vereniging, coöperatie, BV of NV)
  • al of niet vanuit een pand (het kan ook een netwerk zijn of alleen op internet bestaan)
  • waar al of geen geld in om gaat.

Onderneming:

De Kamer van Koophandel gebruikt een aantal criteria om te bepalen of u een onderneming heeft. Dat zijn dezelfde criteria die de Belastingdienst gebruikt om te bepalen of u btw moet betalen. U wordt gezien als ondernemer wanneer u goederen of diensten levert, u hier een vergoeding voor vraagt en u regelmatig deel neemt aan het normale economische verkeer. U heeft meer dan 1 opdrachtgever (dus geen dienstverband) en u kunt uw werkzaamheden naar eigen inzicht kunt uitvoeren.

 

Wijkonderneming

Volgens een oude definitie van de SEV (tegenwoordig Platform 31)  is een wijkonderneming een organisatievorm waarmee, over de grenzen van sectoren heen, professionals en instituten samenwerken op wijkniveau, om daarmee hun gezamenlijk aanbod in wonen en welzijn (en later wellicht ook zorg, opleiding en werk) beter op de vraag en de leefwereld van mensen aan te doen sluiten. Dat zouden ze tegenwoordig vast anders formuleren. 

 

Bewonersbedrijven

Het LSA (Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken) hanteert het begrip Bewonersbedrijven; organisaties van actieve bewoners die in een bepaald gebied diensten en projecten ontwikkelen en uitvoeren, met als doel de inwoners vooruit te helpen. Ze zijn onafhankelijk, werken samen met anderen wanneer dat past en verwerven inkomsten door projectsubsidies, exploitatie van gebouwen, activiteiten, deelnemersbijdragen en bijdragen uit fondsen. Bewoners hebben de leiding en bepalen of en zo ja,  welke beroepskrachten ingehuurd moeten en kunnen worden.

 

Trust

In essentie gaat het bij een trust om het hebben van bezit, niet voor zichzelf, maar voor anderen. In het Verenigd Koninkrijk zijn de laatste tientallen jaren zogenaamde ‘community trusts’ opgekomen  met als doel om achterstandswijken te verbeteren. Buurtbewoners worden ondernemers. Ze exploiteren er hun eigen voorzieningen en bepalen hoe budgetten worden besteed.  De bedrijven maken ook winst die opnieuw in buurtprojecten wordt geïnvesteerd. Trusts zijn bedoeld om bewoners in een wijk vooruit te helpen en hen een ontmoetings- of werkervaringsplek te bieden. Mensen volgen er cursussen, helpen mee in het restaurant of komen er sporten tegen een laag tarief.