LinkedInYouTubeTwitter

Duidelijk duurzaam doel

Mark van Rotterdam, AmersfoortHet gemeentelijk vastgoed van Amersfoort moet aardgasvrij en CO2 neutraal in 2030. ‘Een duidelijk doel’ meent Mark van Rotterdam, coördinator vastgoedbeheer.

 

Maar wat kost deze opgave? Hoeveel CO2 wordt bespaard? En hoe gaan we financieren? Daar heeft het projectteam zich vanaf 2019 over gebogen en is nu volop aan de slag.

Financieren via de huur

Voor de financiële dekking berekent Amersfoort de benodigde investering in de huur. De kostprijsdekkende huur van het pand gaat na verbouwing dus omhoog. Daar staat tegenover dat de huurder een lagere energierekening krijgt. Het verschil tussen de hogere huur en lagere lasten wordt door de beleidsafdeling door middel van een hogere subsidie gecompenseerd. Daardoor speelt de huurder quitte. Deze wijze van financieren raakt alle betrokkenen. Daardoor is iedereen - van het college tot en met de huurders - alert en betrokken.

Dynamisch aan de slagKoppelpoort

Amersfoort gaat in de periode ‘21-24 de eerste 24 panden in de kernportefeuille aanpakken. Gemoeide kosten circa 24 miljoen euro. Van Rotterdam ligt toe: ‘de keuze voor deze panden is onder andere gebaseerd op de vastgoedstrategie, en daarbij rekening houden met de dynamiek in je portefeuille. Neem bijvoorbeeld de culturele podia, die hebben we doorgeschoven omdat zij plannen maken voor een gezamenlijk pand. Ook de natuurlijke momenten in het MJOP en de fasering van de wijkwarmteplannen spelen een rol in welke panden we eerst verduurzamen. De keuzes voor panden en maatregelen zijn niet in beton gegoten. Daardoor kan je ook inspelen op de technologische ontwikkelingen en daar ervaring mee opdoen.’

Voorop lopen

Om ervaring op te doen met (nieuwe) technieken om te verduurzamen werkt Amersfoort in eerste instantie met pilot projecten. De meeste aanpassingen in de gebouwen worden op die manier aangepakt. Het college van Amersfoort vervult graag een voorbeeldfunctie in de duurzaamheidsopgave. En onderzoekt daarom de (on)mogelijkheden en loopt in de uitvoering voorop. Daar kunnen andere organisaties met eigen vastgoed zoals scholen zich aan optrekken. 

 

 

Meedoen? 

Dat kan! Meld je aan voor een of meer actualteitencolleges die we in het najaar organiseren. Iedereen kan meedoen.  

Speciaal voor wethouders van gemeenten organiseren we op 24 september 2021 een bestuurlijk oploopje over de verduurzaming van het maatschappelijk vastgoed. 

Word partner van Bouwstenen en maak elkaar wijzer. Bel voor meer informatie naar 033-2584337 of mail naar nieuws@bouwstenen.nl.

 

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.