LinkedInYouTubeTwitter

Duurzamer onderhouden

OnderhoudMinder sores, lagere kosten en duurzamer; dat zijn in een notendop de resultaten van het uitbesteden van het gebouwonderhoud door de gemeente Enschede. Een mooi voorbeeld; ook voor scholen.

 

Aanleiding om het onderhoud niet meer zelf te regelen, was het Nationale Muziekkwartier in het centrum van Enschede. Nihad Mesevic, teamleider vastgoedbeheer & technische projecten bij Vastgoedbedrijf Enschede, legt uit: "Sinds de oplevering van het gebouw in 2008 hadden we veel last van storingen. In 2011 maakten we de balans op: ontevreden gebruikers, te hoge kosten en wel 64 externe partijen die bij het pand waren betrokken." 

 

Nihad MesevicAnders contracteren

Bij de gemeente Enschede was er onvoldoende capaciteit om deze problemen op te lossen, daarom werd er gekozen om het technisch beheer, preventief- en correctiefonderhoud uit te besteden via een Europese niet-openbare EMVI-aanbesteding voor twintig jaar. Nihad: "We hebben goede ervaringen met langer uitbesteden. De aangeboden bedragen liggen lager in vergelijking met een traditionele uitvraag per geval of voor een kortere tijd."

 

Meer energiebewustzijn

Wat zijn anno 2017 de resultaten? Het energieverbruik van het Muziekkwartier is met 16% afgenomen. Het aantal storingen is ten opzichte van 2011 met 65% afgenomen, wat heeft geleid tot een forse besparing op het storingsbudget. Nihad: "Het draagvlak onder de huurders is enorm verbeterd. Zo is er in 2015 een energieteam met de gebruikers opgericht om het energiebewustzijn te verhogen."

 

Muziekkwartier EnschedeDuurzame bronnen

Het Muziekkwartier-gebouw was de eerste stap. De gemeente Enschede wil in 2031 in totaal 20% energie hebben bespaard ten opzichte van peiljaar 2011. Dan moet ook dertig procent van de energie uit duurzame bronnen komen.


Er zijn al wat maatregelen genomen om de verduurzaming te stimuleren: er is een slimme en betere inregeling van klimaatinstallaties en op het gebouw zijn zonnepanelen aangebracht. Daarnaast is er onderzoek gedaan naar de toepassing van LED verlichting en efficiëntere transportpompen.

 

Deze en andere voorbeelden

Nihad vertelde 12 schoolbesturen over zijn ervaring in Enschede tijdens de bijeenkomst 'Anders contracteren' op 16 februari 2017, georganiseerd door Green Deal Scholen samen met Bouwstenen. Zijn verhaal werd door de aanwezigen goed ontvangen, vooral vanwege de Enschedese aanpak. Belangstellenden kunnen (nogmaals) met hem in gesprek op 30 november 2017 tijdens de Najaarsbijeenkomst van Bouwstenen (sessie over het realiseren van groene dromen via anders contracteren en innovatief partnerschap).      

 

 


Meedoen?

Dat kan! Meld u aan voor de Bouwstenen-Najaarsbijeenkomst op 30 november 2017.

 

 


Meer informatie


Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.