LinkedInYouTubeTwitter

Grote lokale verschillen

Image
warmte

Hoewel de lente in aantocht is, kan het nog flink koud worden. Vanwege inflatie en hogere energieprijzen komen veel maatschappelijke organisaties in de knel.

Gelukkig zijn er verschillende hartverwarmende initiatieven in gang gezet om de gevolgen te beperken, bijvoorbeeld door warme plekken te bieden, de subsidies te verhogen, de energierekening te compenseren en of een lagere huur te vragen. De lokale verschillen tussen gemeenten zijn groot.

Bewonersinitiatieven

Buurthuizen, bibliotheken, scholen en sportaccommodaties bieden veel mensen een warme plek en soms zelfs een warme douche. Het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA) heeft een inspiratiegids gemaakt voor buurt- en wijkcentra met handige tips, praktijkvoorbeelden en inspirerende ideeën. 

Lokaal fonds

Ook gemeenten doen vaak een duit in het zakje, alhoewel er grote verschillen zijn in hoe zij dat aanpakken. Groningen, bijvoorbeeld, kiest voor een lokaal fonds waaruit instellingen, verenigingen en bedrijven compensatie kunnen aanvragen voor hun gestegen energielasten. Ook de gemeente Oss heeft een noodfonds beschikbaar voor maatschappelijke organisaties die in de knel komen en stelt daarbij geen voorwaarden. Zo kunnen ze naar eigen zeggen beter maatwerk leveren. Maatschappelijke organisaties in Zwolle hebben daarentegen een zwaardere bewijslast: enkel als zij aantoonbaar hogere kosten krijgen voorgeschoteld kunnen zij aanspraak maken op de gemeente.

Compensatie of verduurzamen

Never waste a good crisis, moeten sommige gemeenten hebben gedacht. Zij kiezen ervoor om van een nood een deugd te maken en maken gelijk stappen om gebouwen binnen hun grenzen te verduurzamen. In Helmond is er bijvoorbeeld een vast bedrag beschikbaar voor maatschappelijke organisaties voor energiebesparende maatregelen. Ook veel andere gemeenten bieden inwoners en organisaties hulp om hun kosten te drukken - per gemeente verschilt het of deze hulp zich uit in subsidie of advies.

Compensatie via een andere weg

Image

Andere maatregelingen zijn niet direct aan de hogere energielasten gekoppeld, maar deinen mee met de inflatie. Zo kunnen organisaties in Helmond die een vaste subsidierelatie met de gemeente hebben uit gaan van een hogere indexering van die subsidie. Ook kijken verschillende gemeenten naar de CPI-index van hun huurcontracten. In Almere zou de huur bijvoorbeeld met 14,5% verhoogd mogen worden als gevolg van de inflatie. De gemeente kiest er echter voor om dit jaar slechts een verhoging van 6,5% door te voeren. Tilburg kiest voor een soortgelijke aanpak.

Landelijke compensatie

Ook vanuit het Rijk komt er een structurele bijdrage om maatschappelijke organisaties te compenseren voor de hogere energielasten. Deze middelen worden in het gemeentefonds beschikbaar gesteld waardoor gemeenten deze naar eigen inzicht kunnen inzetten. De precieze hoogte van de compensatieregeling volgt met de voorjaarsnota.

 

Meedoen?

Dat kan natuurlijk altijd! We hebben veel netwerken waarbij je kunt aansluiten! Stuur een mailtje naar nieuws@bouwstenen.nl en we zoeken ook voor jouw organisatie een plekje in het netwerk! 

Image
Yes you can petrol

 

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.