LinkedInYouTubeTwitter

Begrotingen voldoen niet

BBV

Gemeentebegrotingen voldoen niet aan de vereisten uit het Besluit Begroting en Verantwoording blijkt uit Bouwstenen-onderzoek. Dus komen we met een voorstel.

Het gemeentelijk vastgoed zit verstopt in allerlei paragrafen. Dat is het gevolg van de vereisten uit het besluit Begroting en Verantwoording (BBV). Gemeentekantoren zijn ingedeeld bij ‘overhead’ en vastgoed met een maatschappelijk functie staat in beleids-paragrafen.

Verkeerde titel 

Maar er is ook een paragraaf waarin burgers, raadsleden en bestuurders het overzicht van al het vastgoed wel zouden moeten kunnen vinden; de paragraaf onderhoud kapitaalgoederen. Wat daarin wordt vereist is meer dan de titel doet vermoeden, maar de praktijk sluit meer aan bij de titel dan bij de vereiste inhoud van deze paragraaf. Dat blijkt uit onderzoek dat ons netwerk verrichte onder de begrotingen van de 10 grootste gemeenten van Nederland en diverse gesprekken met middelgrote en kleine gemeenten in Bouwstenen-verband. 

Kosten niet in beeld

Gemeenten rapporteren vooral over de onderhoudskosten en niet over bijvoorbeeld kapitaallasten, beheer, verzekeringen, overige zakelijke lasten en risico’s die bij het exploiteren van vastgoed horen. Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Tilburg laten, naast onderhoudskosten, ook zien hoeveel er geïnvesteerd wordt.  

Geen link met beleid

Verder wordt in de onderzochte begrotingen geen link gelegd met relevant beleid op het gebied van duurzaamheid, kunst- en cultuur, welzijn, sport en zorg. Alleen in Amsterdam is een verwijzing naar het duurzaamheidsbeleid, maar die is niet actueel.

Almere; beste voorbeeld

Almere is nog het beste voorbeeld tot nog toe gevonden onder zowel grote als middelgrote en kleine gemeenten. Deze gemeente besteed in de paragraaf onderhoud kapitaalgoederen expliciet aandacht aan de voorziening, de onttrekking, dotatie en werkelijke kosten van onderhoud.

Praat mee over voorstel

Gezien de groeiende aandacht voor de financiële positie van gemeenten, vraagt de paragraaf kapitaalgoederen meer aandacht, vindt het Bouwstenen-netwerk. Er gaat veel geld in om en het vastgoed heeft ook effect op de schuldpositie, solvabiliteit en weerstandsvermogen van een gemeenten. Daarom hebben financiële experts in Bouwstenen-verband een voorstel voor de begroting van 2022 gemaakt. Die gaan we 9 december bespreken.

 

 

Meedoen?

Dat kan! Meld je aan voor de Maatschappelijk Vastgoeddag op 9 december 2021.

Yes you can blauw

Meer informatie over het onderzoek

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.