LinkedInYouTubeTwitter

Vastgoeddag met hart en inspiratie

Image
Annet Bertram MVD

Volle bak in Veenendaal op donderdag 8 december 2022 tijdens de Maatschappelijk Vastgoeddag. Op de balie de namen van ruim 350 mensen die van heinde en verre naar de Basiliek zijn gekomen.

 

Bekende gezichten, maar ook veel nieuwe mensen die recent zijn ingestapt in de wereld van het maatschappelijk vastgoed. Of overwegen dat binnenkort te doen.

Vol programma

Chantal Broekhuis en Bram Pullen stellen op het podium een aantal gasten aan ons voor, te beginnen met Annet Bertram, DG van het Rijksvastgoedbedrijf. Als hoofd van het grootste vastgoedbedrijf van Nederland ziet zij als geen ander hoe we met vastgoed de samenleving mede vorm geven. Om dat goed te doen hebben we elkaar nodig. Ook vanuit haar nieuwe rol als DG Migratie bij Justitie en Veiligheid verwacht zij ons nog vaak tegen te komen.

Kennis breder gedeeld

Ingrid de Moel, directeur van Bouwstenen, legt in 3 sheets uit waar het netwerk het hele jaar druk mee is geweest. Ze is er trots op dat we de kennis uit het netwerk niet alleen met elkaar, maar ook met trainees en de ministeries in Den Haag delen. Zo kunnen we samen optrekken richting 2050. Applaus voor Henk Hoogland van Almere die ons aan diverse landelijke tafels vertegenwoordigt.

 

Gewoon beginnen

Bé Schollema, wethouder Westerkwartier, weet als geen ander kort en krachtig te vertellen wat we moeten doen om de doelen voor 2050 te realiseren: gewoon beginnen. Natuurlijk zijn er onderweg teleurstellingen. Maar we hebben een gemeenschappelijke vijand; corona en de energiecrisis. Bart de Grunt van Mijnplein vult aan dat we alleen verder komen als ieder over z'n schaduw stapt. Samenwerken is belangrijker dan ooit.

Image
Barbara Joziasse MVD

Vastgoed op de balans

Barbara Joziasse, vice voorzitter van de Algemene Rekenkamer, is voor het eerst bij ons te gast en komt met een paar heldere noties. Ze wijst ons op het vastgoed op de balans, waar we wat mee kunnen, en de lumpsumbekostiging, waar we wat mee moeten. Ze kijken bij de Rekenkamer met dezelfde bril als we in het netwerk doen. Doen we de goede dingen en de dingen goed? De prijs voor de gemeente die het meeste inzicht geeft in de begroting, volgens een onafhankelijke jury, is voor de gemeente Den Haag.

Transities vragen tijd en aandacht

Voor en na de lunch zijn er sessies naar keuze. Vooral de sessies over betere scholen en circulair bouwen en slopen trekken volle zalen. De ene sessie is wat interactiever of innovatiever dan de ander, maar alle sessies worden goed gewaardeerd, blijkt uit een eerste blik op de evaluatie van de dag. Er is meer diepgang dan tijdens het plenaire deel en regelmatig tijd te kort. Transities gaan niet vanzelf en vragen de nodige aandacht. We moeten ook zelf onze blik verruimen en onze insteek veranderen, zoveel is wel duidelijk. Maar we hebben er zin in.

Tastbare zaken

Op de kennismarkt is van alles te zien en te bespreken. Een laadpaal, een kastje waarmee je slim de installaties kunt regelen, een inkijkje in informatiesystemen of een hele tafel vol met publicaties die we in Bouwstenen-verband hebben gemaakt. Tastbare zaken en echte mensen die daarover vertellen. Veel beter dan van achter een schermpje. En voor wie wil krijgt de nieuwste publicatie van In Control mee naar huis, fysiek of digitaal.

Veel vastgoed nodig

Image
Francesco veenstra

We sluiten de dag af met een blik op de toekomst. Rijksbouwmeester Francesco Veenstra houdt ons voor dat je daarbij gerust 100 jaar vooruit kan kijken en soms moet vertragen om vooruit te kunnen komen. Het helpt dus om een dag de tijd voor elkaar vrij te maken. Rutger Groot Wassink, wethouder in Amsterdam, verbreedt het gesprek en wijst ons op de enorme ruimtebehoefte als gevolg van immigratie en andere maatschappelijke ontwikkelingen. Die ruimte moet je vroegtijdig claimen. We zijn druk met veel. Als we het verschil willen maken is het goed goed om naast een kernportefeuille een flexibel inzetbare schil in bezit te hebben.

Afsluiter

Het cabaret pakte niet goed uit: geen aansluiting bij maatschappelijk vastgoed. Voor een leek toch lastig de juiste toon te vinden. Jeremy Olivier raakte daarentegen precies de juiste snaar met zijn mooie muziek tijdens de borrel.

 

Al met al een geslaagde dag, inhoudelijk samen te vatten in drie woorden: beleidsintegratie, gedeeld ruimtegebruik en duurzaamheid. Hieronder nog wat sfeerbeelden te zien van de dag. En qua werk? Maak het je gemakkelijk, deel je kennis en inspireer elkaar. Houd het vooral leuk. Graag tot ziens!

 

 

Meedoen?

Word partner en doe in 2023 mee met de netwerkactiviteiten en het ontwikkelwerk. Samen komen we beter vooruit.

 

Doe ook mee

 

Meer informatie

Onderstaand tref je de presentaties van het plenaire deel en de sessies.

  • Plenair ochtendprogramma
  • Ochtendsessies:
    • Sessie: Challenge betere scholen
    • Sessie: Cases Didam en meer
    • Sessie: Transitie in de praktijk
    • Sessie: Begroten en verantwoorden
    • Sessie: Beter aanbesteden
  • Middagsessies:
    • Sessie: Organisatie beleidsintegratie
    • Sessie: Circulair bouwen en slopen
    • Sessie: Workshop samenwerken (presentatie 1)
    • Sessie: Workshop samenwerken (presentatie 2)
    • Sessie: Zorgplicht
    • Sessie: Rekenen op school
  • Plenair middagprogramma

Fotoserie 

 

     

    Reactie toevoegen

    Plain text

    • Geen HTML toegestaan.
    • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
    • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
    CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.