LinkedInYouTubeTwitter

Inclusie lastig vorm te geven

Lyongo Juliana, fotograaf Marco ter Beek

Inclusie is een belangrijk beleidsthema, maar hoe geef je dat vorm in publieke gebouwen? We starten een zoektocht met Lyongo Juliana.

 

Het is een zoektocht in het kader van ons ontwikkelwerk ‘Van beleid naar vastgoed’.

Vooral bij sociale thema’s 

Die vertaling is een lastige, vooral als het om sociale beleidsthema’s gaat. Bij energie en duurzaamheid hebben we vanuit vastgoed sneller een beeld hoe dat in de gebouwde omgeving vertaald is. Bij inclusie is dat ingewikkelder. Daarbij zijn er enorm veel beleidsthema’s, fysiek en sociaal, die in maatschappelijk vastgoed vorm moeten krijgen.

Geen zicht op beleid

In de vastgoedsector ontbreekt vaak het zicht op beleid en bij beleid het zicht op vastgoed. Wie in het maatschappelijk vastgoed kent bijvoorbeeld het actieplan diversiteit en inclusie in het onderwijs, de cultuursector en de wetenschap. Of de propositie van het sociale domein die in maart 2021 door de VNG is uitgebracht.

Image
Designing Cities for All

Kleine keuzes, grote impact

Lyongo Juliana, architect is al jaren met het onderwerp bezig. Hij ziet publieke gebouwen voor zich waar iedereen zich welkom voelt. Daarin speelt een architect volgens hem een grote rol. “Het is de kunst om als architect ruimte te maken of ruimte te laten zodat de mensen kunnen doen wat ze daar graag willen doen. Om het concreet te maken, maken we de gang breed genoeg zodat je als je elkaar passeert niet alleen bezig bent om elkaar te ontwijken (gedwongen ontmoeting) maar de ruimte hebt waarin een toevallige ontmoeting tot stand kan komen. Je bepaalt als architect met je ontwerpkeuzes of een gebouw inclusief voelt of niet, ook al zijn dat kleine keuzes.”

Artist impressions

Dat geldt ook voor de artist impressions. In de programma’s hiervoor is er over het algemeen een beperkt keuze uit type mensen; vaak wit en slank en rond de dertig. In een gebouw dat publiek wordt gefinancierd en een publieke functie heeft is het goed te laten zien dat ook gekleurde, oude, zieke en dikke mensen van het gebouw gebruik kunnen maken.

Heb jij input?

We zijn op zoek naar goed en minder goede voorbeelden waarin inclusie naar gebouwde omgeving vertaald is.

 

Foto Lyongo Juliana: ©Marco ter Beek

 

 

Meedoen of meer weten?

Beleidsmedewerkers kunnen meedoen met het ontwikkelwerk in het netwerk Beleid en Vastgoed. Kom naar de Maatschappelijk Vastgoeddag om kennis te nemen van de resultaten.

Yes you can geel

Meer informatie:

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.