LinkedInYouTubeTwitter

Leestip: herbestemming vastgoed

SloophamerDe publicatie 'Herbesteming in Nederland' toont 25 inspirerende voorbeelden van 'nieuw gebruik'. Wat opvalt is dat de meerderheid van deze voorbeelden een maatschappelijk functie heeft gekregen.

 

Zijn maatschappelijke voorzieningen leniger dan kantoor- of woonfuncties? Of is er iets anders aan de hand?

De DRU Cultuurfabriek, BK City te Delft, Pakhuis De Zwijger en Villa Augustus zijn stuk voor stuk voorbeelden van gebouwen die na herbestemming een maatschappelijke functie hebben gekregen. Oude gebouwen opnieuw in gebruik voor cultuur, onderwijs, als bibliotheek, voor zorg, enz. Soms hadden deze gebouwen daarvoor ook een maatschappelijke functie, maar lang niet altijd. De DRU cultuurfabriek was in een vorig leven een ijzergieterij. Pakhuis De Zwijger was voorheen een koelhuis. ArtEZ hogeschool een voormalig ziekenhuis.

 

Maatwerk

 

Is er een verklaring voor dit veelvuldig maatschappelijke gebruik. Van onderwijs, zorg en andere maatschappelijke dienstverlening wordt vaak beweerd dat het om specifieke processen gaat die specifieke oplossingen vragen. Om maatwerk! Het hergebruiken van een bestaand gebouw ligt dan niet zo voor de hand. Wie het rijk geïllustreerde boek doorbladert, begrijpt snel waarom het wél voor de hand ligt. De karakteristieke uitstraling, de betekenisvolle details en de verhalen van vroeger; het zijn kwaliteiten die je als maatschappelijke dienstverlener graag benut. Zeker in een werkveld waarin de concurrentie steeds sterker wordt. Je moet klanten en medewerkers meer bieden. Een karaktervolle plek kan het verschil maken. Dan maar wat inschikken ....

 

Low budget

Twee herbestemmingsprojecten uit het boek worden gekenmerkt door een low-budget filosofie. Zo'n project is het hergebruik van het voormalige Volkskrant gebouw dat nu een broedplaats is voor creatief talent. De publicatie spreekt over 'geregiseerde anarchie'. De verbouwkosten bedroegen € 575.000,-. Opmerkelijk weinig voor een gebouw van 10.000 m2.

 

In dezelfde categorie past het bedrijfspand van Piet Hein Eek die naam heeft gemaakt met zijn meubelen van 'tweedehands' hout. Zijn bedrijfspand is volgens dezelfde filosofie tot stand gekomen. Piet Hein Eek ijvert voor een organsich bouwproces. "In zo'n proces worden betere beslissingen genomen dan wanneer alle kosten en bestemmingen van tevoren worden vastgelegd."

 

Herbestemming Nederland is samengesteld door Marinka Steenhuis en Paul Meurs en uitgegeven door NAi Uitgevers.

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.