LinkedInYouTubeTwitter

Infrarood panelen

Infrarood panelen zijn bekend van verwarmde terrassen en werden vroeger gebruikt om ruimtes lokaal te verwarmen, bijvoorbeeld de keuken en de douche. Een infrarood paneel zet elektriciteit om in stralingswarmte.

Erkende maatregel

Staat niet op de lijst van erkende maatregelen.

Verwacht resultaat

Gasverbruik terugdringen. Meer elektrisch.

Infrarood panelen bij VoilaPraktijkervaring

Stichting Voila in Leusden heeft ca. 75 infrarood panelen geplaatst op de locatie in Achterveld: OBS 't Startblok. Per lokaal zijn er zes panelen geplaatst. Ook de algemene ruimtes en de bibliotheek zijn voorzien van infrarood panelen. Samen met de zonnepanelen die de elektriciteit voor de panelen opwekken gaat het om een investering van zo’n € 150.000,-.

 

De panelen zijn geplaatst na een jaar voorbereiding, waaronder het aanleggen van nieuw bedrading. Het heeft ook ongeveer een jaar geduurd voor de panelen op tijd aansloegen en goed waren ingesteld. Bij Voila starten de panelen om 07:00 uur met het verwarmen van het meubilair en de ruimtes, zodat docenten en leerlingen bij aanvang van de schooldag met een aangename temperatuur beginnen. Nu iedereen gewend is aan de situatie, is men positief gestemd over de infrarood panelen.

 

Infrarood panelen bij CPOW

Ook Stichting CPOW uit Purmerend heeft ervaring met infrarood panelen. Het regelen kostte daar een paar maanden. De panelen bij basisschool de Blauwe Ster in Monnickendam starten 's morgens een half uur voor de school open gaat en verwarmen dan tot ca. 18 graden Celcius. Er wordt bijverwarmd met de ventilatielucht, via een warmtepomp op het dak. De warmte van de leerlingen en apparatuur in de klas geeft aan dat de infraroodverwarming uit of lager kan. De panelen worden via sensoren centraal gestuurd. De installatie functioneert sinds 1 oktober 2017. De werking wordt binnenkort geëvalueerd.

Tips voor gebruik

  • Infrarood panelen zijn met name geschikt voor ruimtes die tijdelijk worden gebruikt en als bijverwarming;
  • Als ze intensiever worden gebruikt, is het handig de panelen te combineren met andere maatregelen (bijvoorbeeld zonnecollectoren of warmtepomp);
  • De elektrische aansluiting van het gebouw en de hoeveelheid zelf opgewekte energie zijn bepalend voor het rendement;
  • Zet de infrarood panelen op tijd aan. De panelen hebben wat tijd nodig om ook het meubilair op te warmen;
  • Houd er rekening mee dat de gebruikers van het gebouw vaak nog wat aan deze nieuwe manier van verwarmen moeten wennen;
  • Heb je nog een oude cv-ketel? Houd die in het begin als uitwijkmogelijkheid achter de hand.

 

 

Deel je ervaring

Via onderstaande reactieknop kun je aanvullen of reageren. Niet vergeten te saven.
 
Heb je ervaring met andere maatregelen? Bekijk onze lijst en deel deze ervaring. Samen worden we wijzer.

 

Bronnen