LinkedInYouTubeTwitter

In de kiem gesmoord

De gemeentelijke vastgoedbedrijven krijgen er flink van langs in een essay van LSA. Buurtinitiatieven worden door het marktdenken in de kiem gesmoord, stellen de auteurs.

 

Grote boosdoener is volgens auteurs Arie Lengkeek (foto) en Maurice Specht de kostprijsdekkende huur, die geen rekening houdt met het maatschappelijk rendement van buurtinitiatieven. Voor de onderbouwing verwijzen ze veelvuldig naar het rapport ‘Toegang tot de stad’ uit 2020 van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur.   

Opboksen

LSA Woekerruimte cover

Om een plekje te veroveren moeten burgerinitiatieven tegen een gemeente met al haar regels opboksen. LSA onderkent dat veel van deze regels bij wet zijn opgelegd, waaronder de gemeentelijke verantwoordingsregels. In het rapport staan een aantal voorbeelden waarbij het, na lang touwtrekken, wel is gelukt een initiatief van de grond te krijgen. 

Woekeren

Als oplossing stellen de schrijvers voor anders naar maatschappelijk vastgoed te kijken en ogenschijnlijke losse zaken meer met elkaar te verbinden. Ze gebruiken daarvoor de term ‘woekeren’ zoals bij woekerplanten die dynamisch overal doorheen kronkelen. Het essay sluit af met (doorwoeker) tips voor bewonersinitiatieven. Start bij het grond- en verkoopbeleid van de gemeente, organiseer jezelf, koppel geld aan maatschappelijk rendement, maak het cultureel en politiek en zoek bondgenoten.

Herkenbare zaken

In het essay staan herkenbare zaken. De inhoud sluit aan bij de Bouwstenen-publicatie ‘Investeren met Impact’ en het gesprek hierover tijdens de Bouwstenen-jaarbijeenkomst met Paul Depla en Els Boerhof op 3 december 2020. LSA is uitgenodigd mee te denken met het vervolg.  

 

 

Meedoen?

Dat kan! Word partner en/of sluit je aan bij het netwerk Beleid & VastgoedMakelen & Schakelen of een ander relevant netwerk en help elkaar vooruit bij het zoeken van ruimte voor maatschappelijke initiatieven.

Informeer naar de mogelijkheden via 033-2584337.

 

Meer informatie

We hebben het stuk gelezen. We gaan er nu niet te diep op in maar willen wel aangeven dat we vanuit onze gemeente echt proberen juist die vernieuwende weg te bewandelen, waarbij we inzetten op maatschappelijke waarde. Dit stuk gaan we nog wel naast ons beleid op dit gebied leggen en kan waardevolle input geven.

En ja, wij hebben ook assetmanagers en een geprofessionaliseerd vastgoedorganisatie, maar dat hoeft een maatschappelijke insteek niet in de weg te staan. Het gaat juist bijdragen aan het slimmer omgaan met de ruimte in de stad.

Na een aanbesteding in april 2019 is Ad Hoc de trotste leegstandbeheerder voor de panden van de Gemeente Utrecht
Daarbij gaan wij uit van een invulling die een maatschappelijke en culturele meerwaarde heeft voor de stad!

Utrecht is een stad die bruist van de creatieve initiatieven en waar ruimte schaars is. Ons gezamenlijke doel om het gemeentelijk vastgoed zo goed mogelijk cultureel of maatschappelijk in te vullen, heeft geresulteerd in een korte documentaire waarbij wij jullie graag een inkijkje geven achter de schermen.

Een mooi beeld van de diversiteit van onze gebruikers: de culturele sector, de startende ondernemer maar ook de bewoner geeft een inkijkje in het gebruik van het object.

Met speciale dank aan Makelpunt Utrecht, Gemeente Utrecht en natuurlijk al onze creatieve initiatieven!

https://www.youtube.com/watch?v=iWlTumFjnkE

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.