LinkedInYouTubeTwitter

Krimp beheersbaar begeleiden

 

Krimp beheersbaar begeleiden

Een model voor het maken van beleidskeuzes door gemeenten (bij krimp, met financiële vertaling), ontwikkeld door PAS bv in samenwerking met de gemeente Bronckhorst, de provincie Gelderland en de Stuurgroep Experimentele Volkshuisvesting (mei 2012).

 

Toelichting

Het model geeft inzicht in de effecten van (on)gewijzigd beleid als gevolg van demografische ontwikkelingen. De effecten worden financieel vertaald naar de gemeentelijke begroting (en waar van toepassing het Grondbedrijf). Er wordt gewerkt aan de hand van (indicatoren voor) gemeente specifieke thema's. Voor de vertaling van de maatregelen wordt gebruik gemaakt van meerjarenbegrotingen, bestaande grondexploitaties en vastgoedexploitaties en onderscheid gemaakt in structurele lasten en baten en incidentele investeringen. De tijdhorizon is langer dan 4 jaar en overziet een periode van 10 tot 20 jaar. Het model laat zien welk effect een maatregel heeft op de verschillende thema's. De maatregelen worden voorgesorteerd in een workshop met beleidsmedewerkers.

 

Gebruik

Het model is niet zelfstandig door gemeenten te gebruiken. Er is ondersteuning van de ontwikkelaars (PAS bv) nodig. Tijdsinspanning voor gebruik is afhankelijk van de stappen die een gemeente al eerder heeft gezet. Kosten voor ondersteuning variëren van € 10.000 tot € 50.000,-.

 

Beoordeling bruikbaarheid

Toepassing van het model heeft geleid tot bewustwording van het krimpvraagstuk. Medewerkers zijn over hun eigen beleidsschutting gaan kijken en hebben inzicht gekregen in de grote financiële consequenties van krimp. Het college van B&W ervaart het model als overzichtelijk. Per thema zijn alle maatregelen en de financiële consequenties van de keuzes daarvan in beeld gebracht. Basis voor een keuze zijn altijd inhoudelijke overwegingen. De raadsleden zijn enthousiast over het model.

 

Bron: PAS bv, gemeente Bronkhorst, Provincie Gelderland en Stuurgroep Experimentele Volkshuisvesting, mei 2012