LinkedInYouTubeTwitter

Transitieatlas

 

Transitieatlas 

 

Toelichting 

De Transitieatlas kan ingezet worden als interactief middel voor de direct betrokken actoren, gemeenteraden en de bevolking. Als aanvulling is er een overzicht van modules en scenario's . De transitieatlas laat aan de hand van toekomstscenario’s op kaartbeelden de consequenties zien van de bevolkingstransitie voor voorzieningen, scholen, bedrijventerreinen en detailhandel. Interactieve discussie hierover is belangrijk voor het verkrijgen van bewustwording en draagvlak en het gezamenlijk zoeken naar oplossingen. Deelnemers geven aan welke criteria zij van belang vinden bij het uitvoeren van de transitieopgave, maar ook wat creatieve mogelijkheden zijn om met de gevolgen van bevolkingstransitie om te gaan; bijvoorbeeld het activeren van burgerkracht of het hergebruik van leegstaande voorzieningen. Uiteindelijk kunnen, mede op basis van de uitkomsten van de transitieatlas, beleidsopties worden opgesteld voor de noodzakelijke transitie van het woning-, bedrijventerreinen- en voorzieningenaanbod.

 

Gebruik

Het instrument is niet zelfstandig door gemeenten te gebruiken. Er is ondersteuning nodig bij het laden, presentatie, interactieve module en verwerking van de resultaten. Uitvoering van de transitieatlas duurt ca. 2,5 maand, maar de doorlooptijd is mede afhankelijk van tijdige aanlevering van data en planning van de bijeenkomsten.

 

Beoordeling bruikbaarheid

Aan het eind van een interactieve sessie met de transitieatlas wordt een aantal evaluatievragen gesteld. De vraag of de deelnemers de transitieatlas een nuttig instrument vinden, beantwoordt een grote meerderheid (variërend van 75% tot 90%) positief. De transitieatlas draagt bij aan bewustwording en scenariodenken over de gevolgen van bevolkingstransitie en mogelijke beleidsinterventies.

 

Bron: Ministerie van BZK en Public Result, jaar onbekend