Big Data voor voorzieningenplanning
Big Data voor voorzieningenplanning
Er is via uiteenlopende bronnen enorm veel data beschikbaar over waar mensen wat hebben of doen of zouden kunnen doen. Die informatie kan op slimme wijze op een kaart worden gezet. Denk aan kaarten die laten zien waar de leerlingen van een school vandaan komen, aan kaarten die inzicht geven in leerlingenvervoer of het gebruik van zorgvoorzieningen en WMO-gelden. Die kaarten kunnen we ook gebruiken om beleidsbeslissingen te visualiseren. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de gemiddelde afstand van de leerlingen tot de school als we de school verplaatsen?
Technisch is veel mogelijk, maar wat kun je met al die gegevens? Heb je er iets aan bij voorzieningenplanning? En weten we de goede vragen te stellen? Dat willen we onderzoeken tijdens deze sessie. En misschien leent het onderwerp zich wel voor een nieuw punt op de Agenda Maatschappelijk Vastgoed 2016.
Bouwstenen-activiteiten
Voorzieningenplanning is al lang focus binnen Bouwstenen. Eerder verscheen bijvoorbeeld de Reisgids Maatschappelijke Voorzieningen (Bouwstenen, december 2013), waar ook uitgebreid is ingegaan op de plek van de voorzieningen.
In 2015 zijn we intensief aan de slag gegaan met het wegwerken van de overmaat. Ook daarbij kunnen we goed gebruik maken van Geo-Informatie.
Wat halen?
Tijdens deze sessie wordt een inkijkje gegeven in de wereld van de Geo-Info. Welke mogelijkheden zijn er als je het hebt over maatschappelijke voorzieningen? Wat kun je ermee? En waar gaat het heen met Big Data?
Wat brengen?
Deelnemers aan deze sessie delen ook hun ervaring en proberen samen beleidsvragen te formuleren waar Geo-Info ondersteunende informatie voor zou kunnen bieden.
Hoe?
Via een korte introductie en een spel.
Voor wie?
- Gemeenten, onderwijs, zorg en welzijn
- Data-leveranciers
Met wie?
- John Vreenegoor, teamleider Geo-Informatie bij gemeente Almere
- Emil Otte, consultant Geo-Informatie bij gemeente Almere
- Gespreksleider: Heidi Mensink, Stimuland
![]() |
![]() |
![]() |
Hoe verder?
Afhankelijk van de behoefte pakken we dit onderwerp verder op.
Meer informatie
- Nieuwsbericht 'Enorm veel beleidsinfo' (Bouwstenen, november 2015)
- De leegstandskaart van Amsterdam
- Website Ruimte om te wonen