LinkedInYouTubeTwitter

Kulturhusen positief beoordeeld

 

boekicoon

Uit een onderzoek in Overijssel blijkt dat een kulturhus een positief effect heeft op leefbaarheid. Het onderzoek is op onderdelen sterk, maar ook voorspelbaar en beperkt van opzet, aldus twee experts.

 

Voor het onderzoek (uitgevoerd bij kulturhusen in Notter-Zuna, Borne en Lemelerveld) is verhaal gehaald bij bewoners en direct betrokkenen over de ervaring met 'hun' Kulturhus.

 

Resultaten
Het onderzoek maakt aannemelijk dat een kulturhus:
•    ontmoeting stimuleert;
•    de woonplek aantrekkelijk maakt;
•    bewoners keuzemogelijkheden geeft, zeker met oog op 'later';
•    bijdraagt aan de trots in een gemeenschap;
•    preventief werkt (het werkt tegen onder meer eenzaamheid)

 

Investering
Gemeenten en Provincie Overijssel hebben miljoenen geïnvesteerd in multifunctionele voorzieningen met als doel de leefbaarheid te versterken. Nu de eerste kulthurhusen vijf jaar open zijn, is door de stichting Stimuland onderzocht wat die investeringen hebben opgeleverd. Is er een relatie tussen voorzieningen binnen het kulthurhus en leefbaarheid (het effect op de gemeenschap)?

 

Wat is de conclusie waard?
Bouwstenen heeft het onderzoek voorgelegd aan twee onafhankelijke experts op dit gebied.

 

Jochum Deuten, onderzoeker: 'Het onderzoek is gebaseerd op de Most Significant Change (MSC) Methode. Deze methode is reuze kwalitatief en stoelt op lokale waardering. Dat is sterk, omdat het daar uiteindelijk om gaat. Maar het is ook zwak, omdat het weinig afstandelijk is. Jammer dat het rapport weinig toegankelijk is: veel tekst, klassieke opbouw, weinig schema's (bijvoorbeeld van redenaties). Dat maakt het voor de moderne lezer niet prettig leesbaar. En passant is uit het onderzoek veel te leren over voorwaarden voor een succesvol kulturhus.'

Teun Hofmeijer, opbouwwerker: 'Het zou interessant zijn als naast die MSC-methode (beleving) ook een kosten/baten analyse was uitgevoerd. De voorbeelden in het onderzoek zijn niet met elkaar te vergelijken. In Lemelerveld (circa 3.000 inwoners) is zo'n Kulturhus vrijwel de enige plek waar mensen heen kunnen. In Borne (circa 30.000 inwoners) is het de slagroom op de taart. Daarom verwacht je van het Kulturhus in Lemelerveld een veel grotere impact dan die in Borne. Wellicht zou je dat moeten corrigeren in het onderzoek. Daarbij is ook de fase waarin het kulturhus zich bevind verschillend. Ook is niet duidelijk of het hier gaat om een bottom-up of top-down initiatief. De conclusie is in mijn ogen een open deur. Een veel interessantere vraag is of de impact voldoet aan de verwachting: was het zo bedoeld of gewild?'

 

Meer informatie

 

Aanvullingen zijn welkom



Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.