LinkedInYouTubeTwitter

Vaker aanvullende afspraken

Judith van Nuland (Gemeente Breda)Om de energie- en klimaatdoelen te halen wordt steeds vaker via een allonge aanvullende afspraken tussen verhuurders en gebruikers van gebouwen gemaakt.

 

Judith van Nuland, projectleider verduurzaming bij de gemeente Breda: “Wij maken al jaren gebruik van allonges. Daarin maken we aanvullend op het huurcontract afspraken over bijvoorbeeld de te treffen energiemaatregelen en de financiële bijdrage die de gebruiker hiervoor doet, omdat hij er voordeel van heeft. Dat werkt goed. Steeds meer gemeenten gebruiken onze allonge als voorbeeld.”

 

Relatie met gebuiker

Dat geldt onder andere voor de gemeente Zaltbommel. Harrie van der Sterre, kwaliteitsregisseur gebouwen bij deze gemeente: “Hoe we de afspraken in de allonge vormgeven hangt ook af van de financiële relatie die we met de gebruiker hebben. Zo hebben we bijvoorbeeld met een professionele beheerder van een binnensportaccommodatie afgesproken dat de energiewinst van door ons getroffen maatregelen, geheel terugvloeit naar het gemeentelijk revolverend fonds. Bij dorpshuizen zal die afspraak er anders uit zien.” 

leendert odijkSteeds anders

Leendert Odijk, zelfstandig adviseur, heeft voor verschillende gemeenten gewerkt en hen geholpen met de opzet van allonges. Leendert: “De allonges zijn bij iedere gemeente weer anders. De uiteindelijke vorm is altijd een combinatie van de ambities van de betreffende gemeente en de verhouding tussen de gemeente en haar huurders. Ook inzichten van een wethouder en jurist van de gemeente hebben daarbij invloed op de gekozen opzet.”

Meer afspraken

Judith van Nuland denkt dat het als gevolg van de wijkaanpak en de monitoring in de toekomst wenselijk kan zijn meer afspraken te maken. Judith: "Zo zouden we bijvoorbeeld met gebruikers kunnen afspreken dat we als gebouweigenaar, onder voorwaarden, hun slimme meters mogen uitlezen. Ook voor zaken rondom warmtenetten zullen aanvullende afspraken nodig zijn.”

Samen verkennen

In Bouwstenen-verband gaan we de wensen en mogelijkheden om afspraken met gebruikers te maken rond energie en klimaat nader verkennen. De allonge van Breda is hieronder te vinden bij meer informatie. Die van Zaltbommel volgt.

 

 

Meedoen? Dat kan!

Op 28 mei 2020 is er een online bijeenkomst voor het Bouwstenen-netwerk Juridische zaken over de behoeften en mogelijkheden afspraken met gebruikers juridisch vast te leggen. Harrie van der Sterre en diverse andere deskundigen zijn hierbij aanwezig.

Wil je meedoen? Meld je dan aan voor het netwerk of neem contact op met Bouwstenen (033-2584337).

Input leveren mag ook

Wilt je het netwerk jouw oplossingen, vragen of suggesties meegeven? Dat kan via onderstaande reactieknop (niet vergeten te saven) of stuur een mail naar nieuws@bouwstenen.nl.

 

 

 

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.