LinkedInYouTubeTwitter

Duurzame sport in beeld

Image
Hockey

Een onkruidrobot, een klimaatadaptief sportveld en hergebruikt meubilair: breng een virtueel bezoekje aan dit duurzame sportpark in Amsterdam.

 

Je wordt welkom geheten in een 360 graden video, opgenomen door gemeente Amsterdam. Je krijgt praktische tips over de maatregelen op het sportpark Middenmeer. Mik Rijnhart en Henk Hospers, twee van de beheerders, delen samen met collega's tips via het online platform.

Het grootste effect

Het clubhuis van hockeyclub AthenA is onderdeel van de tour. Het gebouw is flink verduurzaamd; van warmtepomp tot afvalrecycling. Mik: "Het is voor ons de sport om te kijken hoe we ons energiegebruik minimaliseren en onze voetafdruk beperken. Dat begint al bij het ontwerp van een clubhuis. Dan heb je het grootste effect."

Energieslurpers in beeld

Image
AthenA clubhuis

Maar ook in het dagelijks gebruik zoeken ze naar duurzame oplossingen. Mik: "Ik heb een systeempje om energieslurpers in beeld te krijgen. Dat stop je in het stopcontact met het apparaat en hiermee kan je na een maand zien hoeveel energie een apparaat heeft verbruikt. Erg handig. Op het moment dat je moet gaan vervangen weet je ook die ene koelkast gebruikt zo veel energie, dus handig om die als eerste te vervangen."

Samen met vrijwilligers

"Duurzaam doe je samen. Je runt met elkaar een club, maar bent ook een plek voor de buurt", vertelt Henk. "Het gaat niet alleen om dat wat je voor jezelf doet, maar ook om wat je voor je leden doet, de omgeving en de toekomst." In de tour vertelt Henk hoe je met vrijwilligers gezamenlijk tot mooie oplossingen komt. 

Gevonden items opnieuw aanbieden

Veel van het materiaal is hergebruikt van andere plekken uit de stad, zoals de kleedkamer banken. Maar ook eigen spullen krijgen een nieuw leven. De Lost & Found wordt omgetoverd tot een soort webshop, waar alle gevonden items worden aangeboden, want weggooien is verspilling.

Van het gas af in 2030

Amsterdam is hard op weg om sportaccommodaties duurzaam te maken. Afgelopen jaar heeft de gemeente bijvoorbeeld het rijksmonument de Apollohal aangepakt. Dat is hard nodig, want dergelijke oude gebouwen kosten veel energie. Met het verduurzamen van deze gebouwen werkt de gemeente aan het doel om in 2030 volledig van het gas af te zijn. 

 

Het sportpark is ook in real life openbaar toegankelijk en een inspiratiebron voor andere gemeenten en sportclubs.
 

 

Meedoen?

Dat kan zeker! Ben je ook aan de slag met het verduurzamen van sportaccommodaties en heb je soms behoefte aan sparringpartners? Meld je dan aan voor het netwerk Sportief Vastgoed en ga met collega’s vanuit het hele land in gesprek over de laatste ontwikkelingen en praktische oplossingen.

 

Yes you can blauw

Start de virtuele tour!

Image
Kijk Duurzaam

 

 

 

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.