LinkedInYouTubeTwitter

Netwerkdag: vol gas vooruit

Het was een inspirerende dag, de Maatschappelijk Vastgoeddag 2023. In de evaluatie veel positieve berichten. Veel mensen uit het netwerk deelden hun kennis en de reacties geven vertrouwen in de ingeslagen weg en nieuwe energie voor 2024. Daar gaan we. Vol gas vooruit. Een korte impressie.

Flitsend jasjeplenair

Een kleine 300 mensen weten zich op 14 december 2023 los te worstelen van de drukte van alledag en reizen af naar Veenendaal voor de jaarlijkse Maatschappelijk Vastgoeddag van Bouwstenen. Ingrid de Moel, directeur Bouwstenen, opent de dag samen met wethouder Dylan Logtenberg van gemeente Veenendaal. Die heeft er een speciaal jasje voor aangetrokken en weet met gemak en humor het thema van de dag vanuit zijn eigen gemeente te duiden. Ook in Veenendaal veel oude gebouwen op te knappen, nieuwe toe te voegen en nieuwe wegen in te slaan. De toon is gezet. 

Vlucht naar vorenUrsula

De prijs voor de beste begroting gaat dit jaar naar Deventer. Ze zijn er blij mee en de jury is blij te zien dat er ieder jaar weer meer gemeenten in hun begroting inzicht geven in hun vastgoedpositie. Ook Ursula Feld laat zien dat de gemeente Aken, als één van de 100 Europese steden die in 2030 klimaatneutraal willen zijn, de vlucht naar voren probeert te maken. De 17 Sustainable Development Goals vormen daarvoor de basis en die kan niet zonder het 18e doel dat Aken er zelf aan heeft toegevoegd. Inspirerend, maar ook om jaloers op te worden als je ziet hoe de onderwijshuisvesting daar geregeld is. 

Vol ambitie, maar heel anders

Aart Bontekoning confronteert ons met zijn generatieonderzoek. De jonge garde werkt heel anders dan de oude gewend is. En dat hebben de ouders veroorzaakt. De jongeren zitten vol ambitie en hebben niet zoveel met hiërarchie. Ze geven en nemen de leiding, net wat nodig en handig is. We zien dat ook vandaag bij het zakelijk tinderen en de sessie waar jong talent vol overgave vertelt wat volgens hen anders kan.

Ervaring uit het verledensessie

Tijdens de sessies voor en na de lunch worden diverse onderwerpen nader uitgediept; soms in grote groepen, soms in klein verband. Het aansluiten bij innovatie en het zoeken naar nieuwe wegen loopt als rode draad door de programma's. Er zijn ook sessies die mooi op elkaar aansluiten, zoals de sessie over Sturen op waarden en de sessie Verantwoorden op duurzaamheid. Of de sessie over vervangingsinvesteringen, nodig voor het Deltaplan Scholen. Ervaringen uit het verleden vormen de basis om op door te bouwen. Elk jaar een stapje erbij. Een netwerk met een doorlopende leerlijn. 

Agenda voor de toekomst

Na de middagsessies passeert een aantal zaken nogmaals de revue. Dat voegt voor de deelnemers vandaag niet heel veel toe en de stellingen konden wel wat strakker, lezen we soms in de evaluatie, maar het geeft Bouwstenen wel wat richting. Samen met alle partners kleuren we die de komende maand verder in. Zo geven we invulling aan de Agenda Maatschappelijke vastgoed 2024.  

Max Verstappen door de bocht Thjum

Thjum Arts betreedt als laatste het hoofdpodium met cabaret dat veel lagen bevat. Aan de hand van een prinses die gered moet worden laat hij zien dat autonomie en intrinsieke motivatie niet altijd leiden tot een bevredigende oplossing. Zijn ouders hebben het gedaan en zijn generatie met een probleem opgezadeld. Op school hoorde hij al niet bij de groep. Hij wordt vaak aangezien als technicus of formule 1 coureur. En geef elkaar geen advies maar aandacht, is zijn advies. Je kunt dat krijgen bij de kassa als je een banaan op de band gooit.

 

Bij de borrel speelt een bandje en komen de snacks langs. Net als oude en nieuwe bekende. Onderweg naar huis grissen velen nog de publicatie In Control mee naar huis. Tot binnenkort.  

 

 

Meedoen?

Ja graag. Sluit als organisatie ook aan bij Bouwstenen, landelijk platform voor maatschappelijk vastgoed en help elkaar verder vooruit.

Image

 

Meer informatie

Onderstaand vind je de prestentaties van het plenaire deel en de sessies

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.