LinkedInYouTubeTwitter

1803 Op safari bij Natuurvezel Applicatie Centrum

Op dinsdag 20 maart is het Bouwstenen-netwerk Verduurzamen ‘op safari’ bij Natuurvezel Applicatie Centrum in Raamsdonkveer. We starten met een kort voorstelrondje en praten kort over de aanpak van Split incentive en mogelijke verordeningen binnen gemeenten om duurzaamheid te stimuleren.

 

Het Natuurvezel Applicatie Centrum

Esther Stapper heet ons welkom en vertelt waar het Natuurvezel Applicatie Centrum zich op richt. In de markt is de stap tussen het concept van een product tot een seriematige productie groot en vergt een hoge investering. Het centrum is opgericht om deze stap te verkleinen en prototypes te ontwikkelen, te toetsen en te realiseren.  Daarnaast fungeert het centrum als een verzamelpunt van kennis op gebied van biobased materialen.

 

Buiten de kaders denken

We bespreken gezamenlijk hoe we biobased en duurzame materialen kunnen gebruiken in de bebouwde omgeving. We blijken vast te zitten in een systeemwereld van regels en bestaande kaders. Deze systeemwereld dient doorbroken te worden als we nieuwe materialen op de markt willen brengen. Hierbij is het belangrijk dat er binnen een gemeente iemand staat voor een dergelijke verandering;  een ambtenaar is hierbij het begin. Daarbij helpt het als een wethouder dit initiatief steunt. In de praktijk zien we dergelijke voorbeelden nu langzaam ontstaan.

 

Broos evenwicht

In de biobased markt is een broos evenwicht tussen restmateriaal en materiaal dat speciaal moet worden verbouwd voor een product. Zolang een product een restmateriaal is, dan is dit goed materiaal om duurzaam te gebruiken. Echter voor massaproductie moeten speciale natuurproducten geteeld worden, wat dan weer een belasting op de planeet heeft (niet persé anders dan de belasting van een ander concurrerend niet duurzaam product). Het maximum aan duurzaam te produceren materialen is eigenlijk zo groot als het jaarlijkse restmateriaal dat beschikbaar is. Welke professor schrijft hier de formule voor?

 

Conclusie

Een pilot-project kan versnelling teweeg brengen als we biobased producten willen toepassen. Pilot-projecten kunnen buiten de kaders van de aanbestedingswetgeving in de markt worden gezet, waarmee het innovatieproces niet wordt belemmerd. Daarnaast is het belangrijk dat opdrachtgever, architect, uitvoerder en producent van diverse producten kunnen werken aan ideeën en nieuwe producten.

 

Rondleiding NAC

Na de presentatie (deze wordt nagezonden) krijgen we een rondleiding in de naastgelegen hal, waar verschillende productlijnen en machines staan, waarmee natuurlijke materialen gemixt en gevormd kunnen worden. We kijken naar enkele producten die de afgelopen periode zijn ontwikkeld, zoals Kokerprofielen van Olifantengras, nieuwe biobased snelweg geleiderail en pijpen van paprikastengels.   

 

 

What’s next?

Op 30 mei organiseren VNG en Bouwstenen ter oplading van het Klimaatakkoord een bijeenkomst over het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed. En op 12 juni staat de volgende bijeenkomst van het netwerk Verduurzamen gepland. Noteer beide data in de agenda en houd mail en website in de gaten voor de programma’s en de locaties.

 

 

 

Meer informatie

Twee voorbeelden van biobased producten:

  • www.Eco-Boards.eu stropanelen gemaakt van restafval. Een goede vervanging voor MDF panelen
  • www.bato.nl voor de duurzame bloempot, dit is een goed voorbeeld van door Natuurvezel Applicatie Centrum ontwikkeld biobased product. Het materiaal is puur opgebouwd uit natuurlijke materialen en is natuurlijk (in 6 weken) afbreekbaar. De pot hoeft niet verwijderd te worden bij het plaatsen van de plant en wordt in de grond afgebroken en is gelijk tijdig voedingwaarde voor de plant.