aanmelden nieuwsbrief

Mfakaart button

Zoeken

1905 Verduurzaming en andere vraagstukken

Op 16 mei 2019 is het Bouwstenen-netwerk Corporaties BOG/MOG te gast bij Mitros in Utrecht. Tijdens de rondleiding vertelt Casper Kok meer over de renovatie van het kantoorgebouw en de energiemonitoring. Op het dak geeft hij nog extra uitleg over een experiment met windturbines. Daarvoor moeten sommigen wel hun hoogtevrees trotseren, maar het uitzicht over Utrecht is prachtig.

Challenge

Weer beneden, vertelt Gerdi Berkers van Mitros over De Isolatie Challenge. Samen met Bo-Ex en Portaal dagen ze de markt uit om met betere oplossingen voor gevelisolatie te komen. Samen met heel veel andere corporaties hebben ze veel marktmacht en kunnen ze zorgen voor innovatie en implementatie. Het verhaal is helder en spreekt aan. Misschien een idee om ook voor maatschappelijk vastgoed een challenge te formuleren?

Duurzaam BOG/MOG

Na de vraag of en hoe BOG/MOG meegenomen is in de duurzaamheidsplannen van corporaties, blijft het verdacht stil. "Bij ons niet, alleen als een woningcomplex wordt aangepakt en daar winkels in de plint blijken te zitten", zegt iemand. We zijn wel benieuwd hoe je BOG/MOG in kunt zetten om enthousiasme over verduurzaming binnen wijken aan te wakkeren. Misschien ligt hier toch ook een kans voor corporaties.  

Beleidsvraagstukken

Een aantal corporaties heeft haar BOG/MOG beleid uitgewerkt. Veel corporaties zetten in op verkoop en kopen niet meer (actief) aan. Wel blijkt er veel vraag te zijn naar maatschappelijk vastgoed. Daarom is het toch wel fijn om een dergelijke portefeuille te hebben. Met name om te kunnen sturen op leefbaarheid in een wijk. Daarom is het ook goed je BOG/MOG portefeuille te labelen, zodat je weet wat je hebt en hier beleid op kan maken. Aan het omzetten van BOG naar MOG kleven risico’s. Dit onderwerp is ook onderdeel van een evaluatie.

Wat gaan we doen?

Aan het einde van de bijeenkomst zit de stemming er goed in. We zien de mogelijkheden van de BOG/MOG-portefeuille in de route naar een gasloze samenleving en hebben meer zicht op wat er op dit gebied speelt en mogelijk is. Wat helpt is als we de meerwaarde van de BOG/MOG portefeuille helderder formuleren en zichtbaar maken, onder andere door goede voorbeelden met elkaar te delen.

 

Vrijwel iedereen blijft hangen voor de after-party met een drankje en een hapje. Mitros bedankt voor de gastvrijheid.

 

 

 

What's next?

We horen graag jullie inspirerende verhalen en goede voorbeelden die we mogen delen. Ook horen ook graag of je ideeën hebt voor een challenge, een gezamenlijke notitie over de rol van corporatie in de verduurzaming van BOG/MOG, een nieuwe trekker en een sessie tijdens de jaarbijeenkomst.

 

 
De volgende netwerk-bijeenkomst is na de zomer (gaan we plannen) en goed om alvast 28 november 2019 in je agenda te zetten, want dan organiseren we onze Jaarbijeenkomst in Hilversum.

 

 


Meer informatie

Snel naar

Partner worden?

Corona

Enquête

Verduurzaming van vastgoed tijdens de coronacrisis...

Partners