LinkedInYouTubeTwitter

IHP vanuit de bedoeling

OnderwijshuisvestingMet een nieuwe generatie IHP's kan een meer constructieve samenwerking tussen scholen en gemeenten rond onderwijshuis-vesting worden bereikt. 


 

De nieuwe generatie IHP's kenmerkt zich door niet uit te gaan van het systeem, de wet en de verordening, maar door vanuit de bedoeling van de onderwijshuisvesting met elkaar in gesprek te gaan. 'In de praktijk zijn we dat een beetje kwijt geraakt', vinden scholen en gemeenten die binnen Bouwstenen actief zijn. 'Het gaat al snel om geld.'  

 

Gesprek over nieuwe benadering
Met steun van de PO-raad hebben huisvestingsmedewerkers van PO-scholen en gemeenten zich afgelopen jaar in Bouwstenen-verband gebogen over de vraag hoe een nieuwe generatie IHP's er uit zou kunnen zien. Het resultaat hiervan is gepresenteerd tijdens de Bouwstenen-Najaarsbijeenkomst op 30 november 2017 en kan door scholen en gemeenten in hun eigen situatie worden gebruikt.

 

Belangrijke elementen
Bij een IHP vanuit de bedoeling hoort een eerlijk en open gesprek over dromen en mogelijkheden, maar ook over obstakels. Daarnaast is er een duidelijke aanleiding, een goede strategie en een flinke dosis pragmatisme en creativiteit nodig, bijvoorbeeld om te komen tot een aanpak die de angels uit het proces haalt en meer aanzet tot vertrouwen en gedragen afspraken. De opstellers geven hiervoor enkele handvatten.

 

Praktijkvoorbeeld
Van de betrokken scholen en gemeenten kenden destijds niemand een IHP dat vanuit de bedoeling was opgesteld. Een IHP dat destijds nog het meest in de buurt kwam, was die van het Openbaar Onderwijs in Amsterdam, waar een nieuw concept is ontwikkeld. Het IHP heet daar een Meerjarengebouwenplan en is zo ingestoken dat het algemeen belang ook eigen belang kan worden.

 

 

 

 

Benieuwd?

 Lees hier het artikel Naar een nieuwe generatie IHP's (Bouwstenen 2017)

 

 

 

 


 


Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.