LinkedInYouTubeTwitter

Verduurzaming en Green Deals


Verduurzaming en Green Deals

 

 

Hoe realiseer je een versnelling bij het onderwijs, schoolbesturen en scholen? Duurzaamheid is meer dan energie besparen. Integrale benadering, goede voorbeelden, concurrentiepositie benutten, met duurzaamheid als uitgangspunt?

Eerste Green Deal verduurzaming scholen ondertekend op de St. Josephschool in Leiden 

In Leiden is de opdracht gekomen vanuit de stad. In de stadsgesprekken over kansen en bedreigingen om de (gemeentelijke) milieudoelstellingen te behalen werd de roep steeds luider dat vooral bij scholen een noodzaak ligt om te verduurzamen. Als kinderen op jonge leeftijd meekrijgen hoe we zelf een bijdrage kunnen leveren aan een duurzame toekomst, is dat winst. De ambitie uit de stad is omgezet in een Green Deal met zeven van de vijftien Leidse schoolbesturen. Deze Green Deal is op 27 april 2015 ondertekend tijdens een feestelijke inspiratiemiddag, op de St. Josephschool; een in 2011 nieuw gebouwde school met veel duurzame uitwerkingen.

 

Bouwstenen-activiteiten

Binnen Bouwstenen draaien twee werkgroepen gericht op het verduurzamen van het vastgoed; één voor scholen en één voor gemeenten.

 

Wat halen?

Informatie over:

  • Het tot stand komen van de Green Deal onderwijs in Leiden
  • Verwachtingen, ambities en de werkelijkheid tot nu toe
  • Integraal benaderen van duurzaamheid; niet alleen energie besparen met het gebouw of via zonnepanelen

 

Wat brengen?

  • Eigen ervaring
  • Ideeën voor draagvlak en versnelling

 

Hoe?
Aan de hand van praktijkvoorbeelden, vallen en opstaan, zodat u valkuilen kunt voorkomen. Maar ook; wat kunnen we hiervan leren? En van elkaar, in de verschillende rollen?

 

Voor wie?
Gemeenten, schoolbesturen en scholen.

 

Met wie?

  • Frank de Wit, wethouder o.a. onderwijs en duurzaamheid bij gemeente Leiden
  • Huib Bulthuis, huisvesting coördinator bij schoolbestuur SCOL (Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden; 10 PO-scholen en 2 VO-scholen met 8 vestigingen)
  • Eveline Botter, projectleider Green Deal onderwijs bij gemeente Leiden en deelnemer aan de Bouwstenenwerkgroep Verduurzamen
  • Eke Schins, adviseur maatschappelijk vastgoed bij Grontmij
  • Gespreksleider: Leendert Odijk, trekker van de Bouwstenenwerkgroep Verduurzamen, eigenaar Advies In Vastgoed en voormalig manager vastgoed en duurzaamheid bij gemeente ’s Hertogenbosch

 

Frank de Wit, wethouder Leiden Huib Bulthuis, SCOL Eveline Botter, Leiden Eke Schins, Grontmij Leendert Odijk, 's Hertogenbosch

 

Hoe verder?
Ter bespreking. Waar moeten de werkgroepen zich vooral op richten het komende jaar?

 

Meer informatie

 

Bijlage Size
Verduurzaming Leidse schoolgebouwen - overeenkomst.pdf (568.96 KB) 568.96 KB
Artikel Straatbeeld-1.pdf (1.15 MB) 1.15 MB