LinkedInYouTubeTwitter

Voorzieningensturing


Voorzieningensturing

 

 

Financieringskluwen rond onderwijs en opvangEr gaat veel publiek geld naar publieke voorzieningen zoals onderwijs, zorg, sport en cultuur. De route van het geld en de regels daaromheen zijn bepalend voor de wijze waarop burgers, gemeenten, scholen en (zorg)organisaties zelfstandig kunnen sturen en tot elkaar veroordeeld zijn.

 

Het Planbureau voor de Leefomgeving doet momenteel onderzoek naar de spreiding van voorzieningen en de wijze van sturing. Daarbij heeft ze een vergelijking gemaakt tussen het primair onderwijs (zie plaatje) en de zorg. Wat kunnen we daarvan leren?

 

In de ouderenzorg is volledig vraagvolgende bekostiging doorgevoerd; in het primair onderwijs zijn er stemmen om ook over de gaan op ‘één bedrag per kind’. Wat betekent een systeem van vraagvolgende bekostiging voor de spreiding van de voorzieningen over de regio en de stad? Leidt de wijze van sturing tot voorzieningen op plekken waar we ze graag willen hebben? Welke instrumenten zijn er voor gemeenten om bij te sturen? En in hoeverre kunnen ervaringen in de ene sector (ouderenzorg) leerzaam zijn voor de andere (primair onderwijs)?

 

Wat halen?
Inzicht in de consequenties van (sectorale) Rijksregels voor de sturing van de ruimtelijke spreiding van voorzieningen; leren van andere sectoren.

 

Wat brengen?
Aanbevelingen voor verbetering.

 

Hoe?
Presentatie van de voorlopige resultaten en gesprek over hoe verder.

 

Met wie?

  • Joost Tennekes, wetenschappelijk onderzoeker bij Planbureau voor de Leefomgeving
  • Reflectie door Anko van Hoepen, lid College van Bestuur bij Alpha Scholengroep
  • Reflectie door Eric Peperkamp, gemeente Nijmegen
  • Gespreksleider: Jackie de Vries, Aestate

 

Joost Tennekes, Planbureau voor de Leefomgeving Anko van Hoepen, Alpha Scholengroep Eric Peperkamp, Nijmegen Jackie de Vries, Aestate

 

Meer informatie