LinkedInYouTubeTwitter

1610 Duurzaam (ver)bouwen en aanbesteden


Vandaag zijn we te gast in het nieuwe sportcluster in Almere. Enkele jaren geleden werd in de wijk Almere poort al het Topsportcentrum geopend en afgelopen maand is daar een nieuw zwembad en sporthal bijgekomen.

 

Sportcomplexen AlmereBewuste keuze

De gemeente heeft bewust gekozen voor een hoge concentratie van sportaccommodaties in die wijk nabij scholen. Daarmee kan dubbelgebruik optimaal benut worden door de sport- en zwemaccommodaties overdag in te zetten voor onderwijs en 's avonds voor verenigingen.

Bij het nieuwe complex, Olympiakwartier gedoopt, is in de ontwerpfase nagedacht over de beperking van CO2 uitstoot.

 

Klimaat neutraal in 2022

We starten met een presentatie door Anko Kuyt, hij licht de bijzonderheden van het sportcluster toe en vertelt daarbij ook de ambities van de gemeente Almere. De gemeente beschikt over 333 gebouwen, de ambitie is om in 2022 klimaat neutraal te zijn mede omdat in dit jaar de Floriade in de stad zal plaatsvinden. Daarbij richt de gemeente zich niet alleen op het eigen vastgoed, de hele stad dient klimaat neutraal te zijn. Een uitgesproken ambitie waar hard aan gewerkt wordt deze te realiseren.

 

Duurzaam Olympiakwartier

Opvallend aan Almere is natuurlijk de jonge leeftijd. De stad bestaat 40 jaar en de eerste gebouwen worden weer afgebroken, zoals het oude zwembad waar het Olympiakwartier voor terugkomt. Het duurzame zwembad is de gestapelde versie van het 2521 -concept van de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB). De cijfers staan voor de afmeting van het bad en het is geheel boven de grond opgebouwd in een stalen bak.

 

Op de verdiepingen bevinden zich een sporthal, deze biedt ruimte aan o.a. judo  en er zijn ruimten voor verschillende verenigingen en sportbegeleiding. Ook is er kantoorruimte te huur.  Het gebouw heeft energielabel A++ mede dankzij de toepassing van LED verlichting en het BaOpt ventilatie principe. Op het dak liggen zonnepanelen. Verder wordt er warmteterugwinning gebruikt in alle luchtbehandelingsinstallaties en wordt het complex verwarmd door restwarmte afkomstig van de elektriciteitscentrale die de stadswarmte aan Almere levert.

 

de techniek in almereOp pad

Na de presentatie maken we een rondgang door het indoorsportcomplex, wat ons opvalt is de hoeveelheid techniek in het gebouw, zowel voor het zwembad als voor het behoud van de warmte in het gebouw. Vervolgens brengen we ook een bezoek aan het Topsportcentrum. Hier is topsport en breedte sport gecombineerd wat resulteert in een zeer groot vloeroppervlak voor sportbeoefening. De Topsporthal is van alle gemakken én eisen voorzien, het heeft zelfs een eigen generator om eventuele stoomuitval op te vangen tijdens top wedstrijden.

 

Rondje langs de velden

Na terugkomst hebben we het met elkaar over de vorderingen die de gemeenten maken op het gebied van verduurzamen van de bestaande voorraad. Er wordt uitgebreid gesproken over de Europese subsidie welke Tilburg willicht gaat aanvragen. Tilburg zoekt gemeenten die mee willen inschrijven voor een bid.

 

Verder wordt er gesproken over de wijze waarop zonnepanelen het beste kunnen worden aanbesteed. Als gemeente coördineren, of geheel uitbesteden inclusief vastgesteld te leveren energie per maand.

 

Hoe aan te besteden?

Willem Adriaanssen van HEVO houd een presentatie over keuzes in aanbestedingsvormen en legt aan de hand van 4 casussen uit welke keuzen je kan, wil en moet maken om een aanbesteding succesvol te laten aansluiten bij de wensen van de steller.

Belangrijkste is dat vooraf goed nagedacht wordt over wat je als gemeente wilt hebben na de oplevering. Wil je ontzorgd worden, wil je kwaliteit of een scherpe prijs?

 

 


Vervolg

 

 

  

Meer informatie

  • Presentatie door Anko Kuyt over gemeente Almere
  • Presentatie door Willem Adriaanssen over duurzaam (ver)bouwen

 

Bijlage Size
1610 Almere.pdf (2.46 MB) 2.46 MB
1610 Duurzaam (ver)bouwen volgens HEVO.pdf (5.81 MB) 5.81 MB