LinkedInYouTubeTwitter

2404 Kapitaalgoederen en de vastgoedorganisatie

Op 11 april 2024 zijn chefs vastgoed te gast in Deventer. Mooie stad aan de IJssel. We ontmoeten elkaar op een toplocatie, het Deventer Stadhuis. We maken een rondje waar een ieder mee bezig is aan de koffietafel en duiken daarna de raadzaal in.

Kapitaalgoederen en ‘stille lasten'Deventer stadhuis

Linda de Vries en Stefan Kraal nemen ons mee door de mogelijke onderdelen van de paragraaf kapitaalgoederen. Hoe geeft je raadsleden goed zicht op je portefeuille, de kosten en baten en de doorwerking naar de begroting. We voegen wat toe (opvang), halen wat weg (WOZ) en verduidelijken verschillende onderdelen. Belangrijk is dat de rapportage een doorkijk geeft naar wat er aan financiële lasten aan zit te komen. In Almere noemen ze dat de ‘stille lasten’. Die kan je zichtbaar maken met eigen cijfers of referentiegetallen. In ‘de som’ hebben we een begin gemaakt voor een systematiek voor zo’n referentiegetal (en voor vijf gemeenten uitgewerkt). Dat zouden we ook voor de andere portefeuilles kunnen doen.     

Duurzaamheid als normaal onderdeel

Hoewel duurzaamheid een niet financiële waarde is en er diverse andere kaders zijn om de voortgang op dit gebied te verantwoorden, nemen we hem toch mee in het voorstel voor de jaarstukken als aanbod richting rijk (meer geld in ruil voor zicht op de voortgang van de verduurzamingsopgave), Dennis oppert dat de verduurzaming een normaal onderdeel van de huur zou moeten zijn. Dat maakt niet alleen het werk maar ook de besluitvorming eenvoudiger. Puntje om op te pakken.

Rondje Deventer

Na de lunch neemt Jordy ons mee voor een rondje door de stad. We lopen via een zijingang van het stadhuis, langs een opvanglocatie (gerenoveerd monument), de nieuwe bluswaterput voor de Lebuinuskerk en andere monumenten in een straal van 500 meter, het stadsarchief, het Deventer poppodium (wil eigen plek en niet bij theater in) en komen uiteindelijk bij het theater, tegenover het station.

Image

De vastgoedorganisatie 

Jordy is bezig de vastgoedorganisatie van de gemeente Deventer opnieuw vorm te geven. Hij deelt zijn gedachten en vragen. Er ontstaat een gesprek hoe een en ander bij de diverse gemeenten is georganiseerd, wanneer vastgoed aan het stuur zit en wat je wel en niet kunt uitbesteden. De rol van asset manager is van cruciaal belang om zelf in huis te hebben, vindt iedereen. Dat is nodig voor de kennis over je panden en de relatie met de gebruiker/huurder. Verder zijn de gemeente heel divers georganiseerd. Zo zit bij projecten Oss al in de initiatieffase aan het stuur, Almere en Tilburg bij het definitief ontwerp en in Haarlemmermeer bij de uitvoering. Los van alle verschillen blijkt de Bouwstenen-publicatie nog steeds een goed handvat en actueel. Zij het dat de formatie voor duurzaamheid wel wat mag worden opgeschroefd.

Mensenwerk en relaties

Tijdens het rondje vooraf, het programma zelf en de gesprekken tussendoor wordt steeds weer duidelijk dat vastgoed mensenwerk is. De omvang van het team is geen garantie dat alles blijft lopen. Zo heb je 6 asset managers, zo heb je er nog 2. Als je niet de juiste mensen op de juiste plek hebt kan dat ook het eind betekenen van een onderhoudscontract. 

 

Ook het werk in Bouwstenen-verband is mensenwerk. Door de uitwisseling zoals vandaag ontdekken we de ontwikkelpunten. Door samen te ontwikkelen komen we verder. Henk Hoogland heeft afgelopen jaren veel voor het netwerk gedaan en gaat in juni met pensioen. We gaan nog afscheid nemen, maar zoeken nu vast een chef die met Dennis en Ingrid de contacten in Den Haag warm wil houden. 

Nieuwe instroom

Het Bouwstenen-team zelf zoekt nog versterking. Het traineeprogramma is inmiddels goed uitgekristalliseerd met een combinatie van cursussen (inkoop) en praktijklessen, opdrachten en begeleiding. De ervaring is heel positief, horen we vandaag van de 4 chefs die met het programma meedoen. We hopen in september met een nieuwe groep te kunnen starten.

 

 

Wat volgt

Neem contact met ons op als je net als Henk en Dennis het Bouwstenen-netwerk wilt vertegenwoordigen in Den Haag.

 

Bel als je wilt meedoen met het traineeprogamma.

 

Voor de volgende bijeenkomst (datum volgt) gaan wij op bezoek bij de gemeente Amersfoort.

 

 

Image

Presentaties

  • Presentatie: Linda de Vries, Baker Tilly (april 2024)
  • Presentatie: Jordy Daneel, gemeente Deventer (april 2024)

Overige besproken informatie

  • Notitie: paragraaf kapitaalgoederen (Bouwstenen, november 2021) - Deze wordt geactualiseerd
  • Brief: aan de Tweede Kamer over gezonde en duurzame scholen (Bouwstenen, maart 2024)
    • Brief: Reactie informateur (R. van Zwol, 28 maart 2024)
    • Brief: Reactie Commissie OCW (M. Verhoev, 5 april 2024)
  • Onderzoek: Kosten onderwijshuisvesting 4 gemeenten (Bouwstenen, december 2023)
  • Optiekaart: Incidenteel geld voor onderwijshuisvesting (Argumentenfabriek, juli 2022)
  • Publicatie: Rollen in het vastgoedmanagement (Bouwstenen, november 2017) 
  • Webinfo: Netcongestie
  • Webinfo: Traineeprogramma - zie ook de filmpjes van de trainees