LinkedInYouTubeTwitter

Wie verslaat Almere?

begroting

Nu veel gemeenten een start maken met de begroting van 2023 zijn we benieuwd welke gemeente het meeste inzicht gaat geven in maatschappelijk vastgoed, ofwel wie de gemeente Almere gaat verslaan.

Want van alle gemeentebegrotingen die we in 2021 hebben gezien en onderzocht, gaf die van de gemeente Almere het meeste inzicht in maatschappelijk vastgoed.  

Geen gelopen race

Image
Henk Philippens

"Het is niet gezegd dat dit jaar ook weer gaat lukken", zegt Henk Philippens, vastgoedeconoom bij Almere. "Ik zit niet in de redactie van de programmabegroting. Die redactie bepaalt voor een groot deel wat er in moet en ik heb het vermoeden dat ze voor 2023 vooral een korte en bondige begroting willen. Daarbij zal het nieuwe gemeentebestuur de ruimte willen om eigen keuzes te maken. Die ruimte is overigens beperkt, want veel ligt al vast."

Meest logische plek

De meest logische plek om de gemeenteraad en burgers inzicht te geven in de gemeentelijke vastgoedportefeuille is in een "programma vastgoed". De meesten gemeenten hebben zo'n programma niet. Een goed alternatief is dan de paragraaf onderhoud kapitaalgoederen, maar uit Bouwstenen-onderzoek in 2021 blijkt dat gemeenten daar beperkt inzicht geven. Er wordt bij de invulling van deze paragraaf meer aangesloten bij de titel, dan bij de inhoudsvereisten van het Besluit Begroten en Verantwoorden (BBV).

Vernieuwingsopgave

De opgave in het vastgoed en de vereisten in de BBV gaan verder dan onderhoud. Gezien de opgaven waar gemeenten voor staan is het van belang ook naar de vernieuwingsopgave te kijken en aan te geven hoe vastgoed bijdraagt aan de beleidsdoelen van de gemeenten, waaronder onderwijs, gezondheid, kansengelijkheid en de verduurzamingsopgave.

Voorzet voor indeling

Reden waarom het Bouwstenen-netwerk Financiële Experts, waarin ook Henk in meedraait, een voorzet voor de paragraaf onderhoud kapitaalgoederen heeft gemaakt. Henk: "In deze paragraaf, bij het onderdeel gebouwen, laat je in eerste instantie zien wat het onderhoud van deze gebouwen kost en of je daar als gemeente genoeg geld voor hebt. Maar je kunt de inhoud verrijken met andere onderwerpen die over vastgoed gaan zoals inzicht in de vastgoedportefeuille, verduurzaming, vervangingsinvesteringen, sloop, nieuwbouw, leegstand etc."

 

 

Meedoen?

Dat kan!

 • Zorg dat het maatschappelijk vastgoed goed in de begroting van je gemeente komt. Stuur ons begin november de begroting en maak je kans op een prijs en een eervolle vermelding tijdens de Maatschappelijk Vastgoeddag.
 • Doe mee als jury voor de beste Gemeentebegroting 2023! We zoeken nog een raadslid en gemeentecontroller. Stuur een mailtje naar inge@bouwstenen.nl

Als gemeente nog geen partner van Bouwstenen? Meld je snel aan en dan zien we je graag op 10 juni op de Floriade; thema sociaal beleid en financiële zaken rond vastgoed.

 

Image
Yes you can oranje

  Meer informatie

  Reactie toevoegen

  Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.