LinkedInYouTubeTwitter

Bij Brink opgesnoven

Image
Brink

Thema van het congres waarmee Brink op 1 november 2022 haar 50e verjaardag vierde was Groeien met Grenzen. Milan van Bergen, werkzaam op de vastgoedafdeling van de gemeente Tilburg, was erbij om te kijken wat dit thema betekent voor het werk in het maatschappelijk vastgoed. 

Nieuwe manier van kijken

Milan: "Rode draad van de bijeenkomst was wat mij betreft dat de samenleving om verandering vraagt. Die moeten we vormgeven. Niet stoppen en stilstaan, maar juist de problemen te lijf gaan door anders samen te werken en op een nieuwe manier naar de gebouwde omgeving te kijken. Meer groen, minder grijs. Ook in de behoefte om meer samen te komen ligt een link met maatschappelijk vastgoed."

Gewoon harder trappen

Tijdens de dag waren er allerlei inleidingen en workshops onder andere over complexe problemen (wicked problems) en het model van de dubbele diamant (het resultaat van design thinking). Als toetje drie sprekers, waaronder Francine Houben met een pleidooi voor publieke plekken, minister Hugo de Jonge over de woningmarkt en een oproep bij tegenwind gewoon harder te trappen en als laatste antropoloog Jitske Kramer over leiderschap en verandering.

We zitten in een overgangsfase

Verandering begint bij een verhaal of een mening, vertelde Jitske Kramer. Uiteindelijk resulteert het in nieuwe gedragspatronen en machtsverhoudingen. Daarvoor zit een overgangsfase, met veel chaos en behoefte aan andere leiders. Daar zitten we nu midden in. We hebben veel problemen; COVID, woningtekort, stikstof. We zijn eenzamer dan voor COVID en zoeken elkaar meer op. Deze chaos is volgens Jitske Kramer nodig en zorgt ervoor dat we opnieuw gaan nadenken hoe we de samenleving willen organiseren.

 

 

Meer inspiratie? 

Bekijk de rapportage van het evenement van Brink.

Zin om samen met anderen vormgeven te geven aan de transities in het maatschappelijk vastgoed? Meld je dan aan voor de Maatschappelijk Vastgoeddag op 8 december 2022 en kom naar de sessie Transitie in de praktijk.

 

Ik ben erbij

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.