LinkedInYouTubeTwitter

1102 Gespecialiseerde vastgoedorganisatie

Op 18 februari 2011 bezoeken 10 Chefs Vastgoed de Gruyterfabriek in s-Hertogenbosch.

 

Aansluiting bij Bouwstenen

 

De bijeenkomst begint met een gesprek over de aansluiting van de Kopgroep bij Bouwstenen voor Sociaal en de wensen voor het programma voor komend jaar. Zie programma.

 

De BIM


Vervolgens geeft directeur Clemens Bolhaar van de Bossche Investerings Maatschappij (BIM Vastgoed) een presentatie over de BIM en de Gruyterfabriek.

 

De BIM is vastgoedexploitant die is gespecialiseerd in de niche van startende, creatieve en maatschappelijke ondernemers. Ze werkt volledig marktconform. Naast de gemeente als aandeelhouder (99%), is ook de KvK aandeelhouder (1%). BIM heeft deskundige toezichthouders. Vanuit haar huurinkomsten kan de BIM haar vastgoed (ca. 8 objecten, 160.000 m²) met ca. 20 personen exploiteren tegen een maatschappelijk rendement. Ze ondersteunt haar huurders onder andere met programma's voor ondernemerschap en het faciliteren van netwerkbijeenkomsten.

 

De constructie werkt in Den Bosch doordat zowel de BIM als de gemeente zich aan de spelregels houdt: de BIM is de ondernemer die rekening houdt met haar maatschappelijke taak, de gemeente de maatschappelijke partij die de BIM de ruimte geeft voor ondernemerschap.

 

Tot slot gaf de BIM aan dat er behoefte is aan regionale samenwerking, waarin zij mogelijk een rol zal gaan spelen.

 

De Gruyterfabriek

 

De bijeenkomst is afgesloten met een rondleiding door de Gruyterfabriek: een prachtig industrieel complex dat door veel kleinere en middelgrote ondernemingen wordt gehuurd. De BIM tracht deze huurders zo passend mogelijk te faciliteren, ondermeer door een all-in aanbieding te doen (huur en faciliteiten) en flexibele afspraken (deze maand 100m² mag volgende maand 50m² worden).