LinkedInYouTubeTwitter

Eed afleggen heeft betekenis

Barbara Böhne

"Als je in dienst gaat bij een gemeente leg je een eed af. Nu ik hem opnieuw heb afgelegd, ben ik me bewuster van de betekenis", zegt Barbara Böhne van de gemeente Haarlem.

 

Barbara werkte tijdelijk bij Bouwstenen aan het project Sturen op waarde en zette zeven waardewielen op een rij. Ze verdiepte zich daarbij niet alleen in de sociale en fysieke waardes die we met maatschappelijk vastgoed nastreven, maar ook in die van de organisatie.

Code goed bestuur

Barbara: "In die organisatiedoelen onderscheidt maatschappelijk vastgoed zich van commercieel vastgoed. Maatschappelijk vastgoed komt tot stand in een democratisch proces. Als je op zoek gaat naar welke waarden daarbij worden nagestreefd kom je al snel uit bij de Code Goed Openbaar Bestuur. Die code beschrijft hoe een overheidsbestuur hoort te werken. Zo weten burgers wat zij van de overheid kunnen verwachten en het vergroot de betrouwbaarheid."

Image
Code Goed Bestuur

Zeven regels

"Volgens deze code moet elke overheid zich houden aan zeven regels. In de eed die je als ambtenaar aflegt beloof je je te houden aan deze regels. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat je open bent over je nevenactiviteiten of dat je werk niet onderhands aan je buurman geeft. Het betekent ook dat de verkoopprocedure transparant, openbaar en marktconform moet zijn. Daar kan je niet te lichtvoetig mee omgaan, bleek ook recent bij het Didam-arrest."

Verdiepen in mensen

"Als ambtenaar ben je een verlengstuk van politici en je mag het vertrouwen van burgers niet beschamen. Het is dan ook belangrijk dat je je in de politiek en de burgers verdiept. Hoe die naar elkaar kijken en waar ze tegenaan lopen. Dat is je ambtelijke plicht als het om maatschappelijk vastgoed gaat. Je bent er voor die twee bij elkaar te brengen."

 

 

Meedoen? 

Dat kan, bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van het waardewiel en/of één van onze netwerken.

Yes you can petrol

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.