LinkedInYouTubeTwitter

Een achtbaan op accu’s

eftelingDe Efteling investeert circa € 3 miljoen in twee enorme accu’s. Een flinke investering, maar daarmee omzeilt het park de problemen als gevolg van netcongestie.

Geen ruimte voor uitbreiding 

Het attractiepark kreeg in juni 2023 slecht nieuws van energieleverancier Enexis: er is de komende jaren geen ruimte op het net voor een zwaardere aansluiting. Dit betekent dat er niet genoeg stroom zou zijn voor de uitbreiding van het park met onder andere een nieuw hotel. 

Geïnvesteerd in zonnepanelen

Het attractiepark had al geïnvesteerd in zonnepanelen en was met meer dan 25.000 zonnepanelen flink op weg om voor 2030 de CO2-uitstoot terug te brengen naar nul. Dat komt achteraf gezien toch goed uit. De zonnepanelen maken namelijk deel uit van de oplossing die de Efteling heeft gekozen om de netcongestie het hoofd te bieden.

Twee mega accu’s 

De twee accu’s hebben elk het formaat van een zeecontainer en een gezamenlijke capaciteit van 6,8 mWh. Door slimme technologie wordt de opgewekte zonne-energie in de accu’s opgeslagen en gebruikt wanneer er veel stroom nodig is. Op deze wijze kan het attractiepark toch uitbreiden, zonder zwaardere aansluiting. Naar verwachting zullen de accu’s in april 2024 in gebruik worden genomen.

Ook batterijen van Enexis

Ook Enexis investeert in batterijen. Op de parkeerplaats van het pretpark heeft ze er vijf gezet om onder andere de piekbelasting op te vangen. De witte containers zijn afgeschermd door groen gaas en zo opgesteld dat je ze niet kan zien. Deze batterijen zijn niet van de Efteling. Enexis huurt de batterijen in de wintermaanden voor € 200.000 per 3 maanden, lezen we in een artikel in het Financieel Dagblad.

 

 

Meer weten?

Op 26 maart 2024 organiseren we een online bijeenkomst voor partners over netcongestie. Je kunt je hier nog aanmelden.

 

Nog geen partner? Bel snel naar 033 258 4337 of stuur een mail naar info@bouwstenen.nl.

Image
Aanmelden

Meer informatie

Artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.