LinkedInYouTubeTwitter

Eemnes geeft goed voorbeeld

Image
Robert Jan Vos

Met een bezoekje aan het Huis van Eemnes zie je direct hoe leuk het kan zijn meerdere functies in een pand te combineren.

In het gebouw zijn een bibliotheek, een café en brasserie, een multifunctioneel theater en sportzalen te vinden. “Vanaf het begin hielden we vast aan het concept dat alle ruimtes gedeelde ruimtes moeten zijn”, zegt de directeur Robert-Jan Vos. En dat is gelukt. Binnen sta je in een ruime hal met boeken, bar en biljard.

Iedereen is welkom

“In Eemnes had de gemeente een nieuwe ontmoetingsplek hoog op de agenda staan. Door het combineren van functies is dat gelukt. Ouders brengen hun kinderen naar sport en drinken een kop koffie of gaan tussendoor naar de bibliotheek. Jong en oud, arm en rijk ontmoet elkaar in dit dorpshuis en raakt met elkaar in gesprek.”

Eigenaar en huurders

Image
Huis van Eemnes

Ruimtedeling organiseren begint met het in beeld brengen van de wensen volgens Robert-Jan. “Als je gaat investeren in een accommodatie en partijen bij elkaar wilt brengen is de visie van een architect alleen niet voldoende. Ga vooraf in gesprek met de betrokken organisaties.”

 

De gemeente is eigenaar van het pand en de stichting Huis van Eemnes is de hoofdhuurder. De stichting verhuurt ruimtes op vaste en incidentele basis aan andere gebruikers, de bibliotheek is bijvoorbeeld een belangrijke vaste huurder. Robert-Jan regelt alle dagelijkse zaken omtrent de samenwerking, de verhuur en de commerciële activiteiten. De Horeca is ook in handen van de stichting.

Het kostenplaatje

De huur is ongeveer €450.000 per jaar, dat is zo'n €75 tot €100 per m2. De stichting verwacht meer dan 80% van die kosten terug te verdienen via de verhuur. De gemeente legt de rest bij. Ook subsidieert de gemeente grotendeels de huur van de gebruikers en draagt zij het financiële risico. Naast de huur is de stichting circa € 520.000 per jaar kwijt aan kosten voor beheer en facilitair. De opbrengsten uit de horeca en andere diensten vergoeden ruim de helft van deze kosten. 

 

 

Ook meedoen?

Bouwstenen brengt graag succesverhalen in kaart van meervoudig en optimaal ruimtegebruik. Heb jij ook een mooi voorbeeld of loop je juist tegen vragen aan? Sluit je aan bij Bouwstenen en denk met ons mee. 

Image
Yes you can petrol

Meer informatie

 

Reacties

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.