LinkedInYouTubeTwitter

Scholenbouw: klaar voor de start

Image
Innovatiepartnerschap Schoolgebouwen

De komende 10 jaar gaan drie samenwerkingsverbanden van marktpartijen in de Metropoolregio Amsterdam 9 tot 30 scholen realiseren. Ze doen dat in opdracht van 5 schoolbesturen en binnen een raamovereenkomst met de gemeente Amsterdam. De schoolbesturen die meedoen zijn Stichting AMOS, ASKO scholen, KBA-NW, STAIJ en Talent Primair. 

Drie uitgewerkte concepten

De 3 consortia zijn door de gemeente Amsterdam geselecteerd in een intensief en innovatief aanbestedingstraject. Belangrijke criteria daarbij waren kwaliteit, flexibiliteit en duurzaamheid. Elk consortium heeft daar, in de onderzoeks- en ontwikkelfase van de aanbesteding, een eigen invulling aan gegeven (zie ook de linken onderaan dit bericht). De concepten zijn: 

Image
Carli Hartgerink

 

 1. Het Schoolvoorbeeld
 2. De Elementaire School
 3. Circlewood

Investeren in innovatie

Aanleiding voor Amsterdam om de opdracht via een innovatief aanbestedingstraject uit zetten is de groeiende kloof tussen de bouwsopgave van de stad (stijgen) en de beschikbare bouwcapaciteit (beperkt). Schoolbesturen en gemeenten zijn in concurrentie voor de krappe marktcapaciteit, wat leidt tot moeizame aanbestedingen en hoge prijzen voor minimale kwaliteit. Het perspectief op meerdere bouwprojecten, de samenwerking die geboden wordt met schoolbesturen en gemeente en de ontwerpvrijheid maken het voor marktpartijen aantrekkelijk te investeren in een innovatief en hoogwaardig bouwconcept voor integrale kindcentra (voor basisonderwijs, kinderopvang en sport). De schoolgebouwen worden binnen de raamovereenkomst verdeeld via minicompetities. 

Aansluiten en delen

Ook andere scholen en gemeenten met een nieuwbouwopgave in de Metropoolregio Amsterdam kunnen aansluiten. De gemeente zal na de zomer, de leidraad voor de minicompetitie opwaarderen tot volwaardige aanbestedingsleidraad en beschikbaar stellen via Bouwstenen voor Sociaal. Zo kunnen ook schoolbesturen buiten de Metropoolregio Amsterdam gebruik maken van het aanbod van de drie consortia.  

 

 

Meedoen?

Dat kan! Meld je gemeente aan als partner van Bouwstenen, sluit aan bij één van de netwerken en doe mee met het gezamenlijk ontwikkelwerk.

Yes you can button

Meer informatie

 • Webinfo: Innovatiepartnerschap Schoolgebouwen (Amsterdam, mei 2023)
 • Film: Presentatie resultaten onderzoeks- en ontwikkelfase (Amsterdam, 11 mei 2023)
 • Concept 1: Het Schoolvoorbeeld
 • Concept 2: De Elementaire school
 • Concept 3: Circlewood
 • Bericht: Amsterdam gaat anders aanbesteden (Bouwstenen, december 2021)  
 • Ontwikkelwerk: Van beleid naar uitvoering
 • Ontwikkelwerk: Deltaplan scholen

Reactie toevoegen

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.